IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа се нуждаят от нови ИТ системи, за да останат конкурентоспособни

Според Deloitte новите технологии са намалили бариерите за навлизането на нови участници в индустрията

12:45 | 23.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в Европа се нуждаят от нови ИТ системи, за да останат конкурентоспособни

Европейските банки са пред опасност от цифрово прекъсване и трябва да осъществят огромни инвестиции в информационни технологии (ИТ), за да продължат да бъдат конкурентоспособни, пише CNBC, позовавайки се на доклад на консултантската компания Deloitte.

Според експертите на компанията реномираните търговски банки ще трябва да съкратят разходи, след като депозитните гаранции и новите технологии намалиха бариерите за навлизането на нови участници в индустрията, които предлагат нов стил на обслужване.

Преди две години Royal Bank of Scotland претърпя компютърен срив, който продължи няколко дни. През това време клиентите не можеха да депозират средства или да извършват каквито и да било плащания. По-рано тази година мобилното банкиране на NatWest също претърпя срив.

„Базовите конкурентни предимства на банките пред новите участници на пазара ерозират заради технологиите и регулациите“, коментира банковият експерт в Deloitte Захир Бокхари.

„Тъй като конкуренцията при алтернативните източници на финансиране се ожесточава, банките ще трябва да пресъздадат своя технологична инфраструктура. Не може да очакваме здравословни печалби щом оперативните ИТ системи са базирани на технологии от 70-те години на ХХ век“, казва той.

С идването на финансовата криза от 2007-2008 г. регулаторната политика започна да служи в полза на конкурентните реномирани банки. Освен това поръчковият софтуер означава, че малка банка може да отдели под 10 млн. лири (17 млн. долара) за внедряването му и само 5 млн. лири на година, за да работи с него.

Банките са и под заплахата на доставчиците на електронни разплащателни услуги от ранга на PayPal, който предоставя сигурност на клиентите си, тъй като нуждата от използването на пари в брой изчезва. Големите интернет играчи, които разполагат с много парични средства в брой - Google и Аpple, също не скриват интересите си за навлизане на този пазар.

Същевременно нова технология позволи предоставянето на небанково финансиране на далеч по-ниско ниво чрез т.нар. peer-to-peer (P2P) кредитори като например британският Funding Circle.

Алтернативният финансов пазар във Великобритания – към който се причисляват P2P, peer-to-business кредитирането, търговията с фактури и краудфъндинга – ще набере 1,6 млрд. лири през 2014 г. и ще предоставя бизнес финансиране за 840 млн. лири, сочат данни на Nesta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Като например системата на ФЕД, която просто генерира числа, а останалия свят го приема като пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още