IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще слее две от най-големите си поделения в сделка за 8,1 млрд. долара

Обединяването на Cheil Industries и Samsung C&T е част от мащабния план по преструктуриране на южнокорейската група

15:16 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung ще слее две от най-големите си поделения в сделка за 8,1 млрд. долара

Samsung ще слее две от най-големите си поделения в сделка за 8,1 млрд. долара, платима изцяло в акции. Това е част от мащабния план по преструктуриране на южнокорейската група, след като контролът преминава в ръцете на ново поколение от фамилията на основателите, пише Financial Times.

Cheil Industries – модният, туристически и строителен бизнес, в който семейство Лий държат 42%, ще придобие строителната и инженерна компания Samsung C&T на 1 септември, след като сделката получи одобрението на акционерите.

Cheil Industries ще предложи 0,35 от своите акции за една на Samsung C&T. Така компанията се оценява на 8,9 трлн. вона (8,1 млрд. долара), базирайки се на цените на акциите при отварянето на азиатските пазари днес, въпреки че в течение на търговския ден книжата скочиха с над 10 на сто.

Въпреки че Samsung подчерта синергиите между двете компании, сливането – дълго чакано на борсата в Сеул – изглежда е мотивирано от опитите на фамилия Лий да си подсигури контрола над Samsung, смята анализаторът в Nomura Майкъл На.

Този контрол се поддържа чрез сложна мрежа от взаимни акционерни участия между 74-те бизнеса на групата, с подкрепата на стратегически директни акционерни участия на фамилията.

Портфейлът на фамилията ще получи удар от данъка върху наследството след смъртта на Лий Кун-хи, който е прикован на легло след получен инфаркт преди година.

На говори за дела на Samsung C&T от 4,1% във водещата компания Samsung Electronics, която сега ще бъде ефективно контролирана от сина на Лий и негов предполагаем наследник – Джей Лий, който е най-големият акционер в Cheil Industries с дял от 23 на сто.

Според На експанзията на Cheil е мотивирана и от 19-процентния дял в Samsung Life Insurance. Ако в даден момент този дял бъде оценен на повече от половината от стойността на активите на Cheil, то Cheil ще бъде определена за финансова холдингова компания по силата на южнокорейските закони, с което ще бъде принудена да се раздели с всеки актив, предназначен за производство.

Компанията бе позната като Samsung Everland и като цяло бе оператор на увеселителни паркове преди миналата година да закупи компанията за облекла Cheil Industries и да приеме наименованието й.

Според анализатори схващанията на инвеститорите относно централната роля на Cheil в стратегията на фамилията са, че тя е основната причина за ръста на търсенето на акциите след листването през декември.

Миналата година Cheil отчете приходи от продажби за 5,1 трлн. вона и печалба преди данъци за 147 млрд. вона. Пазарната й капитализация скочи до 24,9 трлн. вона във вторник, след като акциите поскъпнаха с 13% след новината.

Във вторник сутринта книжата на Samsung C&T увеличиха цената си с 15 на сто, въпреки че тя остава с една пета под цената, наблюдавана през ноември 2014 г., от когато започна да поевтинява. Спадът дойде след разразилата се пазарна спекулация относно последиците от сливането с Cheil и с наближаването на нейното листване.

Според Samsung ще са налице синергии от комбинирането на строителните интереси на двете компании и от факта, че глобалната мрежа на Samsung C&T ще помогне на международния моден бизнес на новото дружество.

Освен това новата компания ще бъде мажоритарният акционер в производителя на биолекарства Samsung Biologics – сектор, който според Samsung е с потенциал за дългосрочен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още