IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите дават своята присъда за решението на Мъск

Днешната търговия ще покаже какви са настроенията към прочутия предприемач

10:34 | 27.08.18 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Този понеделник инвеститорите ще дадат присъдата си за главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск относно неговото решение да се откаже от предложеното обратно изкупуване на акциите на компанията на стойност 72 млрд. долара, с което производителят на луксозни електромобили щеше да се отпише от борсата, предава Ройтерс.

В публикация в блога на компанията в петък Мъск посочи, че решението му да се откаже от предложението е мотивирано отчасти от сегашните акционери на Tesla, които твърдят, че са искали компанията да остане публична.

Търговията в понеделник ще бъде тест за начина, по който инвеститорите приемат промяната в плана, както и за и вижданията им за това дали Мъск, който притежава около една пета от Tesla, може да избегне връщането към капиталовите пазари, за да набере повече пари.

Книжата на Tesla понижиха стойността си с близо 10% от 7 август насам, точно преди Мъск да напише в Twitter, че обмисля обратно изкупуване на цена от 420 долара на акция.

Инвеститорите в облигации на Tesla и в конвертируеми дългове също показаха скептицизъм, че изкупуването ще се осъществи след туита на Мъск и след публикацията в блога, в която изпълнителният директор обоснова желанието си да направи компанията отново частна.

Сега инвеститорите ще се фокусират върху усилията на Tesla да излезе на печалба, върху капиталовите резерви на фирмата и върху това какви стъпки може да предприеме Мъск, за да набере средства.

Същевременно Мъск и Tesla са изправени пред серия от дела, водени от инвеститори, както и от проучване на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ относно фактическата точност на туитовете на Мъск, според които финансирането на сделката за обратното изкупуване е „обезпечено“.

Tesla имаше 2,78 млрд. долара в брой в края на второто тримесечие, след рекордна загуба от 718 млн. долара.

В началото на август, преди плана за обратното изкупуване да бъде оповестен, Tesla потвърди прогнозата си, че ще генерира печалба през третото и четвъртото тримесечие, а Мъск допълни, че компанията няма да има нужда от повече средства.

Едно от най-големите предизвикателства пред Tesla обаче остава увеличаването на производството на най-новия автомобил Model 3, който е ключов за изпълняването на целите на фирмата за рентабилността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 5 години
оня ден чета че е събрал аванси за Tesla Semi - ако не знаете е камион с влекач за средни разстояния , вече е запълнил графика за 1 година напред , и то още не е пуснат в производство :))) . а се гласят да правят по 1000 в първата година и по 5000 в следващите ... и ги е продал още преди да ги произведе ... ----Не разбрах защо това е позитивно. Едно време в соц лагера така се купуваха коли. Внасяш амнайсет години и накрая може и да получиш я лада, я москвич. Всички знаем докъде го докараха. Ще поживеем и ще видим, но това не е устойчив модел на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
а иначе за статията и заглавието :"Този понеделник инвеститорите ще дадат присъдата си"гледам няма масирани продажби и днес като петъка , даже скука цяла седмица ни нагоре ни надолу ... да не кажа скука от около година ама айде , играха за малко ... :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
джей лено и тесла роадстър :)https://***.youtube.com/watch?v=c2_gxqCT2E4ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
безимeн
преди 5 години
Моето мнение - при така самопрецакалият се на пазара - Мъск - е, че това беше върхът в цената на акцията. Посееш ли съмнение в твоите инвеститори - часовете ти са преброени. Да не говорим за сринатото доверие в потенциалните инвестиращи, които очакват срива на акцията, за да си докажат, че не всяка /нашумяла/ инвестиция е печеливша. Дори акцията да се пласира в условията на актуална област, избързването с изказвания на водещи мениджъри /да не говорим за мажоритарният собственик!/ - може да се окаже пагубно. Еуфорията и желанието за придобиване на несметни богатства доста често играят лоша шега на хората, спечелили нечие доверие. Този случай ще покаже на бъдещите вложители, че борсовите игри, без реално производство и реализация - водят до финален крах.Това е лично мнение, което не е препоръка за инвестиции или за излизане от тях. Да пожелаем все пак на Мъск да преодолее създадените от самия него проблеми за инвеститорите си, за които всеки би се борил и чиито интереси би отстоявал, наравно със своите. Мъск - чрез неуверените си и колебливи действия губи доверието на ония, които осигуряват приходите му. Как изобщо - с това си поведение - успя да набере капитала си? Просто "яхна" една актуална идея. Дали е достоен за доверието на акционерите? Пазарът се разклати и оттук ще е прекалено трудно хората с пари да повярват..., освен ако нямат пари за губене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
0pk
преди 5 години
Ама то си е за впечатляване! Убеден съм, че се хващаш лекичко да му завиждаш и би ти се искало да приличаш поне малко на него :) ... аз пък чух, че се гласяли да колонизират марс, а от там да построят хиперлуп до всяка точка на земята и така бързо и евтино да доставят тесли на своите клиенти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
да бе , и аз се впечатлих :) ... оня ден чета че е събрал аванси за Tesla Semi - ако не знаете е камион с влекач за средни разстояния , вече е запълнил графика за 1 година напред , и то още не е пуснат в производство :))) . а се гласят да правят по 1000 в първата година и по 5000 в следващите ... и ги е продал още преди да ги произведе ... не ги рабзбирам тези хора при условие че има утвърдени производители като КАМАЗ , а вече чувам от ТАСС оня ден и Калашников му дишат във врата ... абе бита карта отвсякъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 11
0pk
преди 5 години
И най-важното - има балами, готови да внасят аванси за суперразпиарения тесла, въпреки огромните съпътстващи проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
О да, Мъск е шоумен и продавач на мечти. Как беше лафът "Мога да ти обещая, каквото другите не могат да ти дадат" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
серЙозно ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
"измислена, с цел група хора да обират парите на друга по-голяма група хора" - това е специалитет на Бърнард Мейдофф , и прочие български подобия от близкото минало - страстни почитатели на Понци . в случая имаш старт-ъп компания , набрала ЛИЧНИ средства на желаещи , никой не ги бие през ръцете - нали , с ясната уговорка че може да ги загубят и че дивидент няма да се рапределя поне 10 години :))) . виж им информацията за ипо-то :))) там го пише :))) . фабрика има ли ? - има ! постоянно нарастващо производство и търсене има ли ? - има ! пазар за 2-3 години напред от внесени аванси по поръчки има ли ? има ! основната част от инвеститорите не са пенсионни фондове , а фондове инвестиращи и в рискови начинания :))) . вервай ми наясно са с това което правят - само виж списъка на акционерите :))) . преди няколко дена го писах , пак ще го напиша . общата сума на дълговете - дългосрочни и краткосрочни е доста по-малка (в пъти) от ликвидационната стойност на компанията . има го във финансовите отчети на компанията черно на бяло . та в тоя ред на мисли , ако провериш и депозитара , кой на какви пари е придобивал акциите , ще видиш че всички голями инвеститори , държащи контролните пакети ще са на печалба , и то солидна , дори при фалит и ликвидация на компанията . обаче силно се съмнявам че някой от тях иска да фалират :))) , иначе да се бяха освободили от акциите досега и то на още по-голяма печалба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още