IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите дават своята присъда за решението на Мъск

Днешната търговия ще покаже какви са настроенията към прочутия предприемач

10:34 | 27.08.18 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Този понеделник инвеститорите ще дадат присъдата си за главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск относно неговото решение да се откаже от предложеното обратно изкупуване на акциите на компанията на стойност 72 млрд. долара, с което производителят на луксозни електромобили щеше да се отпише от борсата, предава Ройтерс.

В публикация в блога на компанията в петък Мъск посочи, че решението му да се откаже от предложението е мотивирано отчасти от сегашните акционери на Tesla, които твърдят, че са искали компанията да остане публична.

Търговията в понеделник ще бъде тест за начина, по който инвеститорите приемат промяната в плана, както и за и вижданията им за това дали Мъск, който притежава около една пета от Tesla, може да избегне връщането към капиталовите пазари, за да набере повече пари.

Книжата на Tesla понижиха стойността си с близо 10% от 7 август насам, точно преди Мъск да напише в Twitter, че обмисля обратно изкупуване на цена от 420 долара на акция.

Инвеститорите в облигации на Tesla и в конвертируеми дългове също показаха скептицизъм, че изкупуването ще се осъществи след туита на Мъск и след публикацията в блога, в която изпълнителният директор обоснова желанието си да направи компанията отново частна.

Сега инвеститорите ще се фокусират върху усилията на Tesla да излезе на печалба, върху капиталовите резерви на фирмата и върху това какви стъпки може да предприеме Мъск, за да набере средства.

Същевременно Мъск и Tesla са изправени пред серия от дела, водени от инвеститори, както и от проучване на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ относно фактическата точност на туитовете на Мъск, според които финансирането на сделката за обратното изкупуване е „обезпечено“.

Tesla имаше 2,78 млрд. долара в брой в края на второто тримесечие, след рекордна загуба от 718 млн. долара.

В началото на август, преди плана за обратното изкупуване да бъде оповестен, Tesla потвърди прогнозата си, че ще генерира печалба през третото и четвъртото тримесечие, а Мъск допълни, че компанията няма да има нужда от повече средства.

Едно от най-големите предизвикателства пред Tesla обаче остава увеличаването на производството на най-новия автомобил Model 3, който е ключов за изпълняването на целите на фирмата за рентабилността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
тя - играта на черен петър - според твои предишни коментари от края на миналата година и началото на тази трябваше да е свършила вече , ама нъц гледам продължава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 5 години
Усещам, че туканка играта на Чер Петър навлиза в своята заключителна фаза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Подозирай каквото си искаш, но стане ли въпрос за електромобили, първото с което ги асоциираш е името Тесла. А това е нещо голямо - потребителите вече са спечелени преди още продуктът да е станал масов. Важен е резултатът, не по какъв начин е постигнат. Когато дойде времето на електрическите коли, Тесла ще е новият Мерцедес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
0pk
преди 5 години
Аз пък отдавна подозирам, че самата компания е измислена, с цел група хора да обират парите на друга по-голяма група хора, като ги залъгват с по-някой друг измислен автомобил, и куп измислени обещания за светло бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
И аз вече започвам да подозирам, че голяма част от интригите и "проблемите" около компанията са измислени с цел името Тесла да попадне в медиите. Възможно да е част от рекламната кампания на Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
сутринта си викам , брях ден без Тесла в топ-а , ама нъц ... това ако трябваше да плаща за такова медийно покритие , колко ли кинти трябват :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
Специално с производството има по-малки проблеми, доколкото последните два месеца (поне според Блумбърга) успява да произвежда средно около 4440 коли на седмица с тенденция да расте. Не е много далече от 5000, но и 5000 са едва за да покрие оперативните разходи, а печалбата остава мираж, особено за влезлите над $300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още