IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти размахаха пръст пред големите технологични компании

Изслушването на Apple, Facebook, Amazon и Google няма друг ефект, освен да покаже недоволството на властите

10:35 | 17.07.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските депутати притиснаха по време на изслушване директор на Amazon.com във връзка с обвинения, че компанията се конкурира със собствените си търговци и ги принуждава да купуват реклама и други услуги, предава Ройтерс. 

Освен това властите поискаха обяснение от Apple за таксите за приложения и покупките в самите приложения, а от Facebook - за бързо променящите се политики за опазване на данните. Google пък пък беше разпитана за това дали оставя конкурентите си на заден план в резултатите от търсенето.

Комисията, пред която се явиха представителите на големите технологични компании, няма властта да ги накажи, а всяко усилие за промяна на антитръстовото законодателство, засягащо тези организации, ще се сблъска със съпротива в управлявания от републиканците Сенат. Така че изслушването послужи по-скоро като начин да се покаже недоволството от много от бизнес практиките на въпросните компании.

Дейвид Сислайн, председател на антитръстовата комисия, притисна Нейт Сътън, представител на Amazon, по обвиненията, че онлайн търговецът използва данните на незаивимите търговци в платформата, за да разработва продукти за продажба, като по този начин се конкурира с тях.

„Твърдите, че не се консултирате с данни, за да се конкурирате с други търговци онлайн. Вие събирате огромни обеми от данни за цени и за това кое е популярно“, коментира Сислайн скептично. „Твърдите, че не използвате това по никакъв начин, за да популяризирате продуктите на Amazon? Господине, напомням ви, че сте под клетва“, заяви той.

Сътън отговори, че данните са използвани единствено, за да се предсказва какво искат клиентите и то да им се предложи. „Алгоритмите са оптимизирани към това, което клиентите искат да купят, независимо от продавача“, твърди той.

Мат Перо, ръководител развитие на глобални политики във Facebook, се сблъска със скептицизма на члена на Камарата на представителите Ханк Джонсън от Джорджия, когато Перо подчерта многото конкуренти на Facebook в сферата на социалните мрежи. „Бих желал да знам кой е този конкурент“, заяви Джонсън. „Той не е очевиден“.

Властите не питаха за антритръстовите разследвания на четирите компании, които се провеждат от Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия. Нито притиснаха Facebook за предложеното споразумение с комисията на стойност 5 млрд. долара за приключване на случая с Cambridge Analytica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
говоря за политики, подходи и решения. историята е наслагване на човешки истории, решения, грешки и успехи. историята не е Тръмп, Путин или Валери Жискар Дестен. те са част от историята, но не самата история. историята показва, че националното чувство е непреодолимо, че семейните връзки са най-здрави, че племенната култура е най-силна. и никаква глобализация не може да изтрие тези различия.комунизма започна да прави това, но се провали - няма семейство, няма родина, няма граници. сега либералите се опитват да подражават с по-фини средства. пак няма да сатне. виж първото ми изречение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Иначе си упорит! След 12 опита да си регистрираш ник, накрая успя от 13 път! По същество. Гръцката философска школа поставят началото на дедуктивното мислене:Наблюдение->Заключение->Доказателство!Твоето наблюдение е спуснато или прочетено от сайтове с фалшиви новини. Обикновено спонсорирано от великата страна.Твоето заключение е, че: Apple, Amazon, Google & Facebook са били политически пристрастни и са опитвали да манипулират изборите в САЩ! Доказателствата ти ще липсват, изобщо! Стандартно за всеки ***!Но следвайки гръцката школа ние ще ги намерим!1 Apple и Amazon изобщо нямат възможност за манипулиране. Те нямат такава платформа! Освен да са пуснали някое приложените с което да са агитирали!!!2. Facebook и Google си промениха политиката към разпространението на фалшивите новини, точно след Brexit и избора на Тръмп. А и в двете събития победиха фалшивите новини, които бяха в полза на Brexit и дедо Дони! 3. Империята на злото винаги се възползва първо от слабостите на демокрациите. Или с една дума: *** си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
глупости разбира се. няма грам истина в думите ти. слаб си с факти и се опитваш да заместиш с клишета, емоции и тинтири-минтири. такива неща не се запомнят, глупави и безмислени са. язък, че си се нарекъл на този философ, няма нищо философско в тебе. поредната празнота, облечена в ярки дрехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
благодаря за ясния отговор. знам от практиката си, че с хора с подобно мислене не се спори, защото няма доказателства за тях, няма история, няма логика. има само - бъдещето е... натам, бъдещето е.. на тези и онези.кои ла са тези, дето ще доживеят да кажат, ето този беше прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Измислици, премислици и теории на конспирациите! Друго май не ти се отдава!А забравих отричане до последно на истината! Че си лилиПутинофил разбра се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
освен всичко друго, в моята биография имам артилерийска стрелба по съветски ферибоот, година 1988. беше грешка на моя командир, не нарочно. но аз знаех какво правя и никак не съжалявах. знам, че това няма нищо общо по темата, но някак си трябва да обясня, че "любовта към братския съветски съюз" не е никак вплетена в моите разбирания.ти, с какво ще се похвалиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
няма как да ме вкараш в тази група. потвърждавам или отричам дадено човешко/мениджърско поведение, но никога самия човек. човек може да прави много добри неща, но в един момент пропада. така че аз харесвам този тип политика, какво ще стане с човека Тръмп не знам и не ме интересува. интересува ме тази политика да бъде глобално приложена и да се спре пропадането към "глобалния единен свят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Другарю, другарю, другарюМай е време да посетиш Сибир с билет в едната посока!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
нека да уточним - тези компании показаха силно политическо пристрастие и дори намерение да манипулират обществото, за да не изберат определен човек за президент. това не е допустимо в никоя част на света, а някъде за такова заточват в Сибир, на друго режат глави. в САЩ обаче, просто им отнемат привилегиите, за които забогатяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още