IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на технологичните акции тази година показва прекомерен отпимизъм

Прекалено високите пазарни капитализации на някои компании са откровено притеснителни

21:30 | 24.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Акциите на технологичните и интернет компании са сред онези, които се представят особено добре през 2020 г., но мащабът на техния напредък извежда на преден план опасенията за оценките, което предполага риск, ако фирмите не са в състояние да отговорят на силния оптимизъм на инвеститорите, пише Bloomberg.

Настроенията са все по-бичи в последно време - индикатор, който според анализаторите трябва да сигнализира за предпазливост. Технологичните акции, при които оценките отдавна са под въпрос, са във фокуса на този риск. 

„Има голяма удовлетвореност“, твърди Тед Мортънсън, стратегически директор в Baird. „По скалата от 1 до 10 удовлетвореността е 9, а междувременно индексът на страха е нула“.

Мортънсън откроява Coupa Software и Zoom Video Communications като имена, при които капитализацията изглежда твърде голяма след последните ръстове. При Coupa тя почти се е удвоила през 2020 г., а при Zoom скокът е с над 530%, тъй като тя е една от най-печелившите от пандемията. Въпреки това той посочва още, че Philadelphia Semiconductor Index е нараснал с около 40% от началото на тази година, както и борсово търгуваният фонд, посветен на софтуера.

„Трябва да сте сред тези имена или се справяте доста по-зле“, коментира той в интервю по телефона.

Мортънсън допълва, че много периферни на технологичната индустрии ще се сблъскат с постоянно по-голямо търсене в резултат на пандемията. В това число попадат електронната търговия и изчислителните облаци, но капитализациите на фирмите от тези сектори изглеждат толкова високи, че вероятно ралитата няма да продължат. „Институционалните инвеститори се страхуваха да не пропуснат през април, но сега всички нагазиха във водата“.

Проучване на фондовите мениджъри на BofA Global Research през ноември показа, че тогава мениджърите са „били най-бичи настроени за цялата година“, а парите в брой са представлявали 4,1% от портфолиата им – „ниво, което не сме виждали от преди Covid-19, и са близо до задействането на „сигнала за продажби“.

Индексът за информационни технологии в S&P 500 се радва на най-голям процентен ръст сред секторите тази година, благодарение на своите 31% повишение. Той е следван от 27% напредък на индекса, който включва такива бързо поскъпващи акции като тези на гигантите в онлайн търговията Amazon.com и Etsy. Трети с 16% ръст е индексът на комуникационните услуги, където попадат Facebook, Alphabet и Netflix.

Технологичният Nasdaq 100 е нараснал с 36% през 2020 г., а S&P 500 – с близо 11%. По-голямата част от напредъка на S&P беше осъществен през ноември, когато се появиха сигнали за напредък в разработката на ваксини срещу новия коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още