IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Grab за първото тримесечие нараснаха с 39%

Компанията се подготвя листване чрез SPAC сделка

17:41 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Grab, най-голямата група от Югоизточна Азия за споделено пътуване и доставка на храна, отчете коригирани нетни приходи за първото тримесечие, които нараснаха с 39% до рекордните 507 млн. долара. Базираната в Сингапур компания също така намали своята загуба благодарение на бизнеса си с доставки, предава Ройтерс.

Grab, която ще стане публична чрез рекордно сливане на стойност близо 40 млрд. долара с компанията със специално предназначение (SPAC) Altimeter Growth Corp, обяви, че очаква сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие.

Тримесечните финансови резултати на компанията са първите, които тя отчита, докато се подготвя за листването. Grab заяви, че нейната коригирана загуба се е свила до 111 млн. долара през тримесечието до април спрямо 344 млн. година по-рано.

„Надхвърлихме нашите вътрешни цели за коригираните нетни приходи и коригираната печалба за първото тримесечие на 2021 г. и продължихме силната инерция, набрана от нашите бизнеси за доставки“, коментира главният финансов директор на Grab Питър Оей.

Тъй като много страни от Югоизточна Азия налагат блокади, за да овладеят разпространението на коронавируса, бизнесът със споделено пътуване на Grab е засегнат, но компанията печели от бума на доставките на храна и други стоки, както и от дигиталните разплащания.

Grab очаква, че търсенето на мобилни услуги ще продължи да е волатилно, тъй като новият скок на случаите на Covid-19 засегна нейните пазари и доведе до въвеждането на нови рестрикции.

Коригираната печалба на Grab преди лихви, данъци и амортизация от бизнеса с мобилни услуги е нараснала с 42% до 115 млн. долара през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Със своите операции в осем държави и над 400 града Grab е най-високо оцененият стартъп в региона. След като през 2012 г. основа бизнеса си със споделено пътуване, по-късно тя се насочи към доставките на храна и хранителни продукти, към дигиталните разплащания, а сега преследва цели в сферата на застраховането и кредитирането в региона, в който живеят 650 млн. души.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още