IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nielsen става публична, IPO-то може да набере 1,5 млрд. долара

Според анализатори предлагането ще бъде едно от най-големите в света за последните години

17:21 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nielsen става публична, IPO-то може да набере 1,5 млрд. долара

Nielsen - най-голямата в света компания за измерване на телевизионен рейтинг и изследване на потребителските навици, обяви, че ще проведе първично публично предлагане (IPO), което според анализатори ще бъде едно от най-големите в света за последните години, съобщи Financiаl Times.

Собствениците на Nielsen очакват, че при предлагането, което вероятно ще бъде проведено през месец май, компанията ще бъде оценена на 21 млрд. долара.

Това ще е и тест за апетита на американските инвеститори след сравнително вялото първо тримесечие на годината поради несигурността около икономическото възстановяване. Почти 20 технологични и медийни компании проведоха IPO през първото тримесечие на годината, но всички те са значително по-малки в сравнение с Nielsen.

Компанията беше купена през 2006 г. за 10 млрд. долара от Alpinvest, Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts и Thomas H Lee. Очакванията на собствениците са, че предлагането ще оцени Nielsen на 11 до 13 пъти печалбата на компанията преди данъци, такси и амортизация.

Според представител на компанията печалбата на Nielsen преди данъци за тази година може да достигне 1,6 млрд. долара. Така компанията ще бъде оценена на между 17 и 21 млрд. долара, включително 8,66 млрд. долара задължения към края на 2009 г.

Финансовите резултати на Nielsen за първото тримесечие ще бъдат обявени в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още