IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco: До 2016 г. ще има бум на трафика на мобилни данни в Източна Европа

Очаква се той да бъде 11 пъти по-голям от обема на целия интернет трафик в региона през 2005 г.

14:50 | 20.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Cisco: До 2016 г. ще има бум на трафика на мобилни данни в Източна Европа

Това увеличение в трафика на мобилни данни представлява средногодишен темп на нарастване от 78% за целия прогнозен период. Само нарастващият размер на трафика, който ще бъде добавен към мобилния интернет между 2015 и 2016 г. е около три пъти по-голям от предвидения размер за целия мобилен интернет през 2012 г.

От компанията открояват следните тенденции в основата на този значителен ръст:

1. Повече поточно съдържание: Предвид потребителските очаквания, които изискват все повече съдържание при поискване или поточно съдържание в сравнение с обикновеното съдържание за изтегляне, мобилният трафик на "облаци" ще се увеличи 28 пъти от 2011 до 2016 г., което е средногодишен темп на нарастване от 95%.

2. Повече мобилни връзки: През 2016 г. ще има повече от 10 милиарда мобилни устройства, свързани в интернет мрежа, включително M2M (машина към машина) модули, което надвишава очаквания брой на световното население по това време от 7,3 милиарда.

3. Подобрени устройства: Мобилните устройства стават все по-мощни и по този начин могат да консумират и генерират повече трафик на данни. Таблетите са отличен пример за тази тенденция, генерирайки нива на трафик, които ще нараснат 62 пъти от 2011 г. до 2016 г. - най-високият темп на растеж от всички категории устройства, проследени в прогнозата. Размерът на трафика на мобилни данни, генериран от таблети, през 2016 г. (1 екзабайт на месец) ще бъде четири пъти по-голям от общия размер на месечния глобален трафик на мобилни данни през 2010 г. (237 петабайта на месец).

4. По-големи скорости на мобилните връзки: Скоростта на връзката на мобилните мрежи е ключов фактор за нарастването на трафика на мобилни данни. По-голямата скорост означава повече потребление и Сиско предвижда, че скоростите на мобилните връзки (включително 2G, 3G и 4G мрежи), ще се увеличат девет пъти от 2011 до 2016 г.

5. Повече мобилно видео: Мобилните потребители искат да извлекат най-доброто от своите устройства и това като цяло означава, че мобилното видео ще представлява 71% от целия трафик на мобилни данни до 2016 г.

Проучването на Cisco предвижда също, че до 2016 г. 71% от всички смартфони и таблети (1,6 млрд.) ще могат да се свързват с мобилни мрежи, поддържащи интернет протокол версия 6 (IPv6). В по-широка перспектива 39% от всички мобилни устройства в света (повече от 4 милиарда) ще могат да се свързват с IPv6 мрежи.

Според изследването до 2016 г. ще има повече от 8 млрд. джобни или персонални мобилни устройства и приблизително 2 млрд. връзки "машина към машина", като например GPS системи в автомобили, системи за проследяване на вещи в транспортния и производствения сектор и медицински приложения за съставяне на досиета на пациенти, които ще са по-лесно достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Не и в България тук си имат монопол МОБИЛКИТЕ. тук сме най-бедни но говорим на най-скъпата тарифа. Ако не бе натиска на ЕС все още щяхме да говорим на 0,90 ст. на минута спомнете си М-тел. И те все още са главния виновник за ЗАДЪРЖАНЕ на цените. Така, че тук е на скъп разговора и си ПРЕДСТАВЕТЕ каква ще бъде и тарифата на Мбайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още