IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple буксува все по-силно

В петък акцията на компанията се търгуваше под 510 долара, или с близо 30% под рекордните 705 долара за брой

10:05 | 18.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple буксува все по-силно

Услугата на Apple обаче имаше толкова много грешки, че освен приветствия компанията бе залята от жалби и подигравки. Главният изпълнителен директор Тим Кук трябваше да се извини публично, а в Apple започнаха трескава работа, за да се подобри картографската и навигационната услуга.

Недоволството от своенравното приложение за карти намери кулминация във факта, че австралийската полиция е издала официално предупреждение да не се ползва програмата. Няколко туристи са били спасени, след като попаднаха на ничия земя, защото са се предоверили на навигацията на iPhone.

Почти три месеца по-късно Google отново пусна за сваляне версия - за облекчение на много потребители на Apple, които са подали оплаквания заради промяната.

Поредната слабост в курса на акцията е свързана със спекулациите, че в Китай iPhone 5 може да се сблъска с проблеми. От една страна, защото Nokia, за разлика от Apple, успя да сключи договор с най-големият китайски мобилен оператор China Mobile. Договорът предвижда China Mobile да предлага смартфона Lumia 920 на важния китайски пазар.

Така се оказа, че iPhone 5 може да се появи в портфолиото на най-големия мобилен оператор в света най-рано през 2013 г.

От друга страна се спекулира и за слаб старт на продажбите в Китай, защото началото на продажбите, за разлика от това на предшественика 4S, протече по-скоро тихо, без наблюдаваните година по-рано безредици.

Apple отрече тези спекулации в неделя. Дори напротив – с 2 млн. продадени бройки за три дни е бил постигнат нов рекорд в продажбите. Новият модел ще бъде достъпен преди края на декември в над 100 магазина.

Последната засега причина за спад на цената на акцията е поражение на Apple в пореден патентен спор. Компютърният концерн, които до този момент излизаше почти винаги като победител от такива спорове, е нарушил според американски съд три патента на компанията MobileMedia Ideas (MMI), в която участват Nokia и Sony Corp. Все още отворен е въпросът колко пари като обезщетение трябва да изплати Apple на MMI. Този проблем ще се решава в отделен процес.

Това решение на съда ще е всичко друго, но не и от полза за по-нанатъчното развитие на курса. Акционерите на Apple, които попадат в светлината на прожекторите заради неотдавнашните загуби и все по-скептичните мнения на анализаторите, може да се окуражат от факта, че анкета сред 48 анализатори все още показва средна целева цена на акциите от 754,02 долара. Въз основа на сегашното равнище на цените това съответства на потенциал за растеж от близо 50%.

Ако за някого това не е достатъчно, то той може да се опре и на целевия курс на анализатора Брайън Уайт от Topeka Capital Markets. През април той предложи рейтинг „купувай“ за акциите и ценови таргет от 1111 долара. Явно според него последните месеци не са били фатални за компанията, защото през ноември той потвърди оценката си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
Ми ще букусуват, малко да смъкнат цените на тоз таблет - 1500 лв - много ми се виждат за една играчка, гроздето кисело.Някъде пишеше и че за 20123 год. нямат подготвени никакви новости за пазара и така нормално да се плъзнат леко надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още