IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистерията на Apple за 160 млрд. долара

Технологичният гигант разполага с огромни парични запаси, които се увеличават постоянно

18:18 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор Тим Кук по време на представянето на новите модели iPhone 5C. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор Тим Кук по време на представянето на новите модели iPhone 5C. Снимка: Ройтерс

Има нещо нередно с данните на Apple Inc. от последния отчет, пише Bloomberg. Мистерията се състои в паричната позиция на технологичния гигант. Тя се е увеличила от 12 млрд. долара до 158,8 млрд. долара. Обикновено тя се покачва през първото тримесечие, но защо никога не се понижава?

Имайки предвид предишните тримесечни резултати, Карл Айкан, чиято компания притежава акции на Apple за 4,7 млрд. долара, описа компанията като „най-свръхкапитализираната в корпоративната история“.

Призивите на инвеститора базираната в Купертино компания да изкупи обратно свои акции остават нечути. Главният изпълнителен директор Тим Кук парира предложението, заявявайки, че компанията вече има план за обратно изкупуване на свои акции.

По време на представянето на междинния финансов отчет Кук каза: „Миналата година увеличихме обема на програма си, удвоявайки я до 100 млрд. долара. 60 млрд. от тях са от обратно изкупени акции. А ние напредваме в това отношение.“

Прогресът обаче е слаб. За първото тримесечие Apple е изкупил обратно акции за 5 млрд. долара. Компанията е избрала да увеличи паричните си средства в брой вместо да задоволи Айкан и други инвеститори, които вдигаха врява за големите печалби. Това само по себе си може да бъде логично.

Анализаторът в Bloomberg Ананд Шринивасан изтъква, че „големите технологични компании, включително и много производители на полупроводници, обикновено не генерират положителна възвръщаемост от обратните изкупувания, особено когато се цели коригиране на цената на капитала. Това може да са имали предвид от Apple, тъй като по този начин би могла да се генерира по-добра възвръщаемост на инвестициите (ROI).”

И наистина – от Apple могат да спорят и да кажат, че имат по-добри инвестиционни идеи от обратното изкупуване на акции. Шефовете на технологичния гигант често подхвърлят някакви неща в този дух. „Продължаваме да инвестираме усилено в научно-изследователска и развойна дейност (НИРД)“, казва контрольорът на Apple Лука Маестри.

„Правим инвестиции в области, които за вас са видни, но и в такива, които не виждате и за които сме много развълнувани.“

Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още