IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещението на Обама в Силициевата долина е голяма победа за Apple

Правителството на САЩ се опитва да стопли отношенията си с технологичните компании, а Apple вижда нови възможности в това

11:27 | 15.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple Pay, която позволява на iPhone 6 и iPhone 6 Plus да бъдат използвани за дигитално банкиране или като кредитна карта, е една от няколкото нови услуги на Apple. Компанията, която генерира по-голяма част от приходите си от продажбата на устройства, използва услуги и приложения, за да направи телефоните и таблетите си още по-полезни и по-трудни за заместване с продуктите на конкурентите. Докато животът на хората става все по-свързан с дигиталните технологии, защитата на неприкосновеността на личния живот става все по-важен въпрос.

Ключовата част от позиционирането на Apple Pay се върти именно около личните данни на клиентите.

Дигитални портфейли

Apple Pay е наблюдавана отблизо, тъй като ще покаже дали Apple може да насърчи по-широкото ползване на дигитални портфейли - цел, която от години убягва на технологичните компании. Услугата беше пусната миналата година и веднага се сблъска с предизвикателства от страна на CVS Health Corp. и Rite Aid Corp., които блокираха технологията в своите аптеки. И двете компании са част от група търговци на дребно, които искат да създадат собствена мобилна система за разплащания. 

Големите банки и компаниите за кредитни карти, включително MasterCard, си партнират с Apple за разработването на Apple Pay, която пък ползва система, заменяща част от информацията от акаунтите с дигитален профил за онлайн и мобилни покупки.

Главният изпълнителен директор на Visa Чарли Шарф заяви, че през следващата година ще има много неща, които предстои да бъдат обявени, които ще се конкурират с Apple Pay. Мрежите са очертали и реални стандарти за това как банките и търговците могат да използват технологията.

От своя страна Visa обяви, че планира да инвестира 20 млн. долара през 2015 г. в програма, която използва биометрични данни при покупки.

Лични данни

Обама и някои депутати призоваха за създаването на национални стандарти за сигурност на базите данни и въвеждането на изисквания за уведомяване на клиентите, когато има някакви нарушения. През октомври Обама разпореди в държавните карти да бъде вкарана EMV технология, която включва персонален идентификационен номер за проверка на трансакциите. През тази година правителството ще започне да ползва тази технология в платежните си карти, които са използвани за различни цели, включително за социално осигуряване.

Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още