IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станат ли хит умните часовници?

Някои анализатори смятат, че те ще заменят таблетите, но други виждат в тях само нишов продукт

09:00 | 24.05.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Умният часовник със сигурност никога няма да замени смартфона. Милиарди потребители, които притежават телефони, вероятно ще са склонни да обмислят покупката на часовник, поне отчасти, защото тук говорим за много по-достъпни цени в сравнение с други потребителски устройства. Очаква се този тип джаджи да се радват на добри продажби по празниците, тъй като са подходящи за подарък.

Както при всички компютърни платформи, доказателството ще дойде чрез приложенията. Все още няма хитово приложение за умни часовници. Различните хора ще използват различни опции и съответно приложения. Но сборът от софтуерните продукти ще е причината за успеха на този тип устройства.

Умните часовници ще заемат доста голяма ниша благодарение на Apple Watch. Но те няма да се превърнат в масов продукт. Поне през следващите няколко години тези малки компютри ще си останат запазена марка за по-запалените потребители.

Причината за това се крие в няколко големи препятствия, с които производителите на умни часовници, включително Apple, ще се сблъскат, а до момента Apple Watch не е успял да преодолее.

Устройството на Apple е технологично чудо. Но за да се харесат на повече хора умните часовници трябва да бъдат на първо място обект на желание от гледна точка на модата, а на второ място стои технологичната им приложимост. Apple Watch обаче все още не изглежда достатъчно модерно и привлекателно, че да е смятан за задължителен моден аксесоар.

Златният стандарт

Цените привличат много внимание, особено линията Gold Edition на Apple, която се предлага за 17 хил. долара. Най-продаваната линия обаче ще бъде спортната, където устройствата започнат от 349 долара – половината от цената на iPhone 6. Подобно сравнение ще означава малко за повече потребители на смартфони на Запад, които ще получават умни часовници безплатно заедно с подписването на договор с мобилен оператор.

За повечето потребители решението за покупка ще лежи на това дали умният часовник може да прави полезни неща, каквито смартфонът не може. Apple Watch разполага с полезни функции като възможност за проследяване на активността и сърдечната дейност на потребителя. Но засега най-привлекателна изглежда възможността потребителите да поддържат връзка със социалните мрежи и да следят новините по-лесно, без да се налага да използват непрестанно телефоните си.

Нови навици?

Ранните потребители на умни часовници трябва да са особено търпеливи – списъкът с потенциални дразнители е голям, като в това число се нарежда и краткият живот на батерията. А сегашните потребители очакват, че вземайки нова технология, няма да им е необходимо никакво време да се научат да работят с нея, защото тя „просто си работи“.

Ето защо, за да преценим дали умните часовници имат потенциал в дългосрочен план, трябва да погледнем до каква степен новите им потребители, които не са големи технологични ентусиасти, започват да оформят нови навици в използването на джаджите и колко им е трудно да се научат да ги ползват.

В дългосрочен план може да се случи много, включително инфраструктурата около нас да бъде свързана посредством интернет, а колите, офисите, автомобилите и хотелските стаи да се отключват посредством умни часовници. Но дори и по-новите версии с по-семпъл интерфейс, по-дълъг живот на батерията и на по-ниска цена може да не повлияят значително на навлизането на умните часовници.

Независимо колко ниски са цените, умните часовници винаги ще бъдат аксесоар за някои потребители, а не необходимост за масовия потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Малкият екран на умните часовници е такъв недостатък, който не може да компенсира никакво предимство от неговото по бързо вадене спрямо телефона от джоба. Да не говорим, че различният ритъм на на изтощаване и зареждане на умния часовник спрямо телефона ще подлуди и най-големият технологичен фен :)Аз лично предвиждам огромен провал на умните часовници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още