IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектозаконът за авторските права на ЕС ще промени интернет из основи

Промяната в регулациите е последният пример за това, че Европейският съюз възприема твърда линия срещу технологичните компании

18:50 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, Снимка: Ройтерс

Критиците смятат, че цената за изграждането на подобна система, която да възпрепятства качването на материали с авторски права, би била недостъпна за по-малките интернет платформи за споделяне на съдържание.

„Тези правила ще гарантират, че следващата компания като Facebook или Google няма да може да се установи в Европа“, смята Юлия Реда, германски политик от Пиратската партия и член на Европейския парламент от 2014 г., която се противопоставя на промените в законодателството.

YouTube проведе кампания срещу новия проектозакон, като заяви, че „е жизненоважно да се запазят принципите на свързване, споделяне и творчество, върху които е изградена голяма част от успеха на мрежата“. 

Асоциацията за компютърната и комуникационна индустрия, сред чиито членове попадат и Amazon, eBay и Pandora, също проведе кампания срещу проектозакона.

Втората противоречива част от предложението е Член 11, който изисква сайтове като Google News да плащат за публикуване на фрагменти от съдържание.

Поддръжниците на промените в законодателството смятат, че тази регулация ще запази медийния плурализъм в Европа.

Технологичните компании лобират силно срещу предложението. Google предупреди, че това ограничение ще попречи на компанията да изпраща данни за трафик на издатели на новини чрез търсене, тъй като плащането за съдържание е опция, която не е достъпна за всеки.

Критиците смятат, че предложението представлява своеобразен данък върху линковете.

Предишните опити за налагане на подобно правило предизвика хаос в Европа. Когато Испания реши да направи нещо подобно, Google затвори своята платформа за новини за страната.

Росати заяви, че въздействието на проектозакона ще зависи от това колко буквално се прилага.

„Има разлика между това да споделиш нещо на личната страница във Facebook и това агрегаторът за платени новини да публикува дадено съдържание“, смята тя.

Окончателният вариант на предложението трябва да бъде одобрен от държавите членки на ЕС и от Европейската комисия (ЕК) преди да бъде пуснат в действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още