IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомуникациите през 2019 г.: 5G вълнения и нов собственик на Vivacom

Годината премина в подготовка на почвата за новото поколение мобилни мрежи

12:00 | 24.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кризата с Huawei

В глобален план опасенията на САЩ, че Huawei използва телекомуникационното си оборудване за шпионаж в полза на Китай, предизвика остри дебати в някои страни. Редица правителства продължават да се колебаят дали да използват предложенията на китайския технологичен гигант за изграждането на новите си мрежи. Докато САЩ са категорични, че не биха допуснали компанията до критично важната инфраструктура, други - като Португалия например, не са готови с лека ръка да изключат лидера в индустрията.

У нас подобни дебати нямаше. Телекомите ползват оборудване от Huawei, но засега няма сигнали, че планират да го премахнат. На европейско ниво не се стигна до единно решение по темата, така че всяка държава трябва да реши сама как да процедира. България остава готова да работи по досегашния начин. Разбира се, трябва да имаме предвид, че никой все още не е доказал, че оборудването на Huawei включва уязвимости, които са заплаха за националната сигурност на страните, както твърди американският президент Доналд Тръмп. Това, което се коментира по-широко в България, е необходимостта да се осигури максимална защита на мрежите - нещо, което ще бъде договорено в европейски мащаб.

Други начинания

2019 г. беше показателна за това в каква посока се движат телекомите. Мобилните оператори у нас не изостават от глобалните тенденции компаниите в сектора да предлагат все по-голямо портфолио от продукти и услуги.

След като приключи процеса по ребrандирането си, А1 България се фокусира върху предлагането на съдържание, а през октомври пусна своята платформа за интерактивна телевизия A1 Xplore TV. Компанията започна да предлага и смартфони под шапката на своя бранд и разшири предложенията си за корпоративни клиенти. Не бива да пропускаме и приключението, в което компанията се впусна със своята лига за електронни спортове A1 Gaming League. В интервю за Investor.bg главният оперативен директор на A1 Group Алехандро Платер разкри, че компанията се насочва все повече към IT услугите. 

Vivacom остава вярна на започнатата преди няколко години работа по решения за умни градове и отвори Vivacom Tech Hall, където иска да работи повече със стартъп общността и с различни партньори по разгръщането и тестването на нови технологии. За поредна година телекомът продължава да развива и своя регионален грант, в рамките на който подкрепя добри идеи.

За Telenor годината премина в усилия за подобряване на потребителското преживяване. Операторът добави редица услуги, които предлага на частните си клиенти, но не спира да предлага и бизнес услуги на корпоративните си клиенти. За пета поредна година компанията продължава програмата си за хора с увреждания Open Mind, по която посрещна четирима нови служители в началото на ноември.

Какво да очакваме през 2020 г.?

Най-важното за телекомуникационния сектор през следващите 12 месеца ще е свързано с освобождаването на честотите от спектъра, необходими за пускането на 5G мрежите. За целта от Комисията за регулиране на съобщенията дадоха заявка, че това ще се случи през второто тримесечие на 2020 г. След това ще бъде направено и самото разпределение на честотите.

За телекомите всичко това ще е равнозначно на огромна инвестиция. По-важното е, че компаниите в сектора у нас дадоха заявка, че биха могли да работят заедно за изграждането на 5G инфраструктурата, за да поделят разходите, но пред тях все още стоят няколко бариери, които могат да им попречат. И все пак, въпреки ожесточената конкуренция, можем да станем свидетели как, подобно на случващото се в други държави, телекомите загърбват враждата и работят заедно.

От страна на Telenor може да видим и очакваното ребрандиране, тъй като компанията има срок, в който да ползва този бранд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още