IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисляте облачните услуги? Помислете отново

Облакът трябва да дава свобода на приложенията, вместо да ги превръща в ново предизвикателство, казва вицепрезидентът на Vmware Джо Багли

22:31 | 14.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Kак изглежда това на практика?

Ето няколко сценария:

Вие предоставяте здравни услуги и работите с разнообразни системи, услуги и приложения, които обслужват пациенти и служители. Някои услуги, като например приложение за резервиране на час за преглед, платформи за дигитално работно място и развлекателни програми за хоспитализирани пациенти, биха могли да бъдат в публичен облак. С много по-висока сигурност обаче, личните данни на пациентите, интерфейсът, който контролира и осигурява обработването на данни и други помощни програми, може да се наложи да бъдат съхранявани локално, качени на крайните устройства, които осигуряват входна точка в основните мрежи.

При втория сценарий вие сте мултинационална банка, един от новите претенденти на пазара. Вашето основно предимство е фактът, че поставяте на първо място клиентите си, предоставяйки им интуитивно приложение, което служи като прозорец към финансови услуги. Отново, за да се управлява мащабът и гъвкавостта, потребителския интерфейс на приложението може да бъде достъпно от публичен облак, но данните, които събира, може да се наложи да се съхраняват по-сигурно в частен облак или локално. В този случай може да е необходимо съобразяване с финансови и регулаторни изисквания, както и с правната рамка за суверенитет на данните.

В трети сценарий вие сте търговец на дребно, който събира много клиентски данни. Оттам получавате полезна информация в облака с мащабируем софтуер за машинно обучение и го използвате, за да обучите модели с изкуствен интелект, които се активират в магазина, за да взаимодействат с мобилните телефони на купувачите почти в реално време, като предоставят помощ, съвети и препоръки.

В друг сценарий вие сте логистична компания с нова услуга за електронна търговия, която позволява на клиентите да резервират онлайн. По време на традиционния пиков сезон вие управлявате повишеното търсене, като премествате фронт енд услугите на публичен облак, за да подсигурите бързина, мащаб и ресурси, за да се справите с претоварването на приложението. След като търсенето спадне, вие връщате приложението обратно на частен облак, където можете по-добре да контролирате оперативните разходи, като същевременно поддържате услугата достъпна за клиентите ви. Обмисляте да преместите всичко в облака в бъдеще или може би вече всичко се съхранява на един облак, но този доставчик на облачни услуги изведнъж вече ви се явява конкурент и искате да го преместите на друг.

Това бяха примери как организациите използват различни облачни среди, за да работят по-ефективно. Въпреки че винаги ще има разлики между различните индустрии, главната цел е наличието на облачна инфраструктура, която ви осигурява свободата да се наслаждавате на истинска мултиоблачна стратегия и да стартирате приложения на повече от един. Именно хибридният облак, осигуряващ стабилна инфраструктура, управление и операции между частния и публичния облак, където приложенията могат лесно да бъдат премествани без модификации, ще осигури тази визия.

Бъдещето в хибридния облак

Бъдещето в хибридния облак е неизбежно. И все пак онези бизнеси, които са заслепени от привлекателността на облачните технологии, в крайна сметка могат да пресъздадат много от проблемите, от които се опитват да избягат, като преместят данните си в облака. Бизнес целите винаги трябва да бъдат отправна точка за всеки проект. След това компаниите трябва да преценят как дигиталната стратегия, подкрепена от правилната инфраструктура, в това число и облачната, ще им осигури успех. Комбинация от облачни услуги, които са прозрачни, сигурни и потенциално взаимнозаменяеми, отговорят на нуждите на приложенията и най-вече на потребителите, са от съществено значение.

Облакът трябва да дава свобода на приложенията ви, вместо да ги превръща в ново предизвикателство.

Бизнесът, който възприеме този подход, ще изгради правилната дигитална инфраструктура за своите приложенията, ще предостави преживяване, каквото изискват потребителите и в крайна сметка ще се възползва от икономиката, базирана на данни.

Обмисляте облачните услуги? Помислете отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Видяла жабата че подковават вола...Клауд решение с тераформи, кубернетиси и всички ла*на покрай тях е има няма 10 пъти по комплексно от онпрем.Заплатите в ИТ сектора ще растат драстично (ако мениджмънта иска бозите сътворени в клауда и да му работят, освен да се бие в гърдите че е на клауд) :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Така е, а и като се има в предвид цената за сериозни прод системи, които трябва да са на линия 24/7 с голям обмен на данни, изискващи гарантирани реусрси дори и да не се ползват в някакви часове от денонощието бързо, бързо ще разбереш, че не е дошъл моментът за облаци. Не и при тези условия. Това обаче трудно може да се обясни на изпълнителни директори, които искат да се докажат колко "модерно" мислят или колко много "работят".Най-важното нещо е да върви бизнеса и то оптимално - с минимални разходи, максимална производителност и сигурност. Колкото и да има разпределение по континенти и прочие в повечето случаи сметката и сигурността при трети участник в схемата не излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още