IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските гиганти търсят възможности за развитие в метавселената

Виртуалният свят на Китай вероятно ще е отделен от международната метавселена

15:48 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Тази година Alibaba заяви, че планира да пусне очила с добавена реалност, предназначени за виртуални срещи. Гигантът предложи „виртуален инфлуенсър“, наречен Донг Донг, за Зимните олимпийски игри в Пекин. Дигиталният аватар може да бъде открит в приложението за пазаруване Taobao на Alibaba, а задачата му е да представя факти за олимпиадата и да промотира продукти, свързани с игрите.

NetEase, друг китайски гейминг гигант, създаде център, който се фокусира върху развитието на приложения за метавселената, писаха местни медии миналата година.

Гигантът в търсачките Baidu пусна приложение в метавселената, наречено XiRang – вид виртуален свят, в който могат да влязат до 100 хил. души едновременно. При пускането на услугата директорите на Baidu обаче заявиха, че не очакват много от нея, тъй като много от елементите ѝ не са напълно развити. Ма Дзие, вицепрезидент на Baidu, каза, че ще са нужни още шест години до пълното разгръщане на платформата.

И все пак виждаме сигнали, че най-големите китайски технологични започват да експериментират и да полагат основите на бъдещи приложения.

Регулираната метавселена на Китай

Усилията на китайските технологични компании се случват след една натоварена година що се отнася до регулациите върху сектора в страната.

Има предложени нови антимонополни закони. Беше приет строг закон за опазване на личните данни. Освен това Пекин ограничи времето, което децата под 18-годишна възраст, имат право да прекарват в играенето на онлайн игри.

Анализатори твърдят, че наличните закони вероятно ще бъдат използвани и за регулиране на приложенията в метавселната, докато се разработват нови правила.

„Голямото разнообразие от приложенията на метавселената означава, че създаването на политики, които да пасват на всичко, няма да бъде възможно за Пекин“, коментира Ханю Лиу, пазарен анализатор в Daxue Consulting. „Всяко отделно приложение ще получи собствен пакет от регулации, които надграждат наличните такива“.

Същевременно Китай продължава да цензурира съдържанието в своя строго контролиран интернет.

„Трябва да очакваме стриктна цензура, което означава, че най-вероятно ще сме изолирани, че китайската метавселена ще е отделена от международната“, казва още Лиу.

Според анализатори има по-специфични части от регулацията, които могат да бъдат ползвани за управление на метавселената. През януари властите преха нови правила, които се грижат за това как интернет фирмите могат да използват алгоритми за препоръки. След това последва проект за правила, свързани с т.нар. „дълбоко синтезиращи“ технологии. Става дума за софтуер, който може да бъде ползван за генериране или редактиране на гласове, видео, изображения или виртуална среда. Двете правила се припокриват.

„Това припокриване със скорошните правила за алгоритмите, както се изисква в новото правило, ще има важно значение за компаниите в китайската метавселена“, казва Ма.

Дори китайските градове и региони търсят възможности за развитие в метавселената. Миналата година кметът на Шанхай спомена метавселената в своя петгодишен план за развитие на индустрията за информационни технологии.

„Китай е изключително умен що се отнася до това. Той знае кога и къде трябва да застане – достатъчно близо, така че да може внимателно да следи нещата, но не до етапа, в който може да нанесе непоправими щети на индустрията“, коментира Лиу.

А криптовалутите?

Някои приложения на метавселената могат да разчитат на криптовалути. Ако купите виртуална земя или продукт например, можете да платите с дигитална валута.

Това вероятно ще е проблем в Китай, където правителството затяга хватката си около криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още