IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гатев: Във времена на криза информацията е най-ценният актив

Бизнес интелиджънс софтуерът представлява „кокпитът“ на всяка компания, казва управителят на Би Ти Ес ООД

09:12 | 25.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. Снимка: Личен архив

- Какво по-конкретно дава BI на бизнеса?

Ще се опитам да го илюстрирам с един пример. Често се започва с желанието за следене на разходи и тяхното намаляване. Но намаляването на разходите не води до желания резултат, или има много краткотраен ефект. За бизнеса много по-съществено е търсенето на положителния опит. Да следим например кой продава най-много и каква е причината. Ефектът от разпространяването на положителните практики е много по-голям, отколкото ефектът от отрицателните практики. BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери.

Това е само един от многото аспекти на използването на BI. За всеки те са различни и многообразни.

Информацията е важен актив, подобно на сградите, служителите и машините. Така както компаниите имат инструменти, с които обслужват съответните активи, така и за информацията се нуждаят от подобни. BI e инструментариумът, с който да използват този актив.

Но информацията е важна в контекста на хората, които ще я ползват. Системата не може да взема решения вместо мениджърите, но може да им даде повече възможности те да тълкуват тази информация. Или иначе казано - BI помага на мениджърите да стъпят на фактите, а не само на интуицията си и да вземат информирани решения.

- Как в кризата BI могат да помогнат на компаниите да бъдат успешни?

Кризата принуждава компаниите да се замислят и да си преструктурират. Без криза всеки следва парите, инвестициите не са проблем, наемат се много хора. При криза компаниите започват да преосмислят всичко. Ако погледнем бизнеса в Америка – той също се преструктурира в момента. Важна роля тук играе информацията, а BI позволява да я огледаш по различен начин. В период на криза най-важният актив на компаниите не са машините, а информацията, а именно BI помага да я разберем.

Освен това по време на кризи процесът по вземане на решения е много по-интензивен и се налага да се взема върху по-голям обем информация. BI помага бързо да се стигне до информацията и дава варианти да се реагира.

- Какви компании са клиенти на подобен вид услуги – малки и средни предприятия, или по-големи компании?

Компаниите, които търсят BI не могат да се делят по размер. Това се търси от осъзнали се компании, тези, които са стигнали до необходимостта от използване на натрупаната информация. И големите, и малките компании се нуждаят от еднакви инструменти. Просто количеството хора, които го ползват, е различно. BI се търси от компании, които са стигнали до момента, в който да вземат решения и знаят, че това вземане на решения е важно. Цената на едно BI решение е по-ниска от примерно автопарк, но ефектът е по-висок.

Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 11 години
ОКНе е ли време да се смени статията издадена е на 25 януари, а днес е 7 ФЕВРУАРИКато е ценна информацията, ЗАЩО седи на сайта вече 15 ДНИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Moneyball?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Информацията винаги е била най-ценният актив, независимо криза или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още