IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гатев: Във времена на криза информацията е най-ценният актив

Бизнес интелиджънс софтуерът представлява „кокпитът“ на всяка компания, казва управителят на Би Ти Ес ООД

09:12 | 25.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. Снимка: Личен архив

BI е инструментариумът за бизнес хората. Масовият бизнес потребител употребява компютъра по два основни начина – за евтина комуникация и за наблюдаване на отчети. BI е и нещо, което осмисля инвестициите в IT като цяло – той е основният начин, по който бизнесът се възползва от IT.

Но практически всякакви фирми от всички браншове може да са клиенти на тези продукти. Това са корпорации и предприятия, които търсят цялостен поглед върху своята дейност - държавни институции, банки, застрахователи, производствени предприятия, компании от сферата на търговията.

- Може ли въвеждането на BI решение да бъде разделено на етапи – например по различни подразделения в компаниите?

Това е друго преимущество на BI - че той лесно се имплементира на етапи, било то по организационна структура (подразделениея, отдели) или бизнес области и процеси (продажби, маркетинг и т.н.) . При този подход, бизнес ползите започват да се проявяват още в хода на проекта и така внедряването се превръща от проект в начин на управление на компанията. BI продължава да се развива по време на целия живот на компанията. Различните компоненти се имплементират по различно време, според нуждите и приоритетите.

Самата цена на BI е приемлива, тъй като всяка частица от нея води до едно от най-бързите възвръщания на инвестиция и отвежда до нови възможности. Цената може да започне от много малко и да се увеличава постепенно в пряка зависимост от ползите които носи. Тя зависи от обхвата на онова, което се постига и това което компанията иска да постигне.

Важно е преди да се започне проектът да е ясно дефинирано какво се цели и как да се измери успешността на внедряването.

Затова е хубаво наистина имплементацията да започне поетапно, за да може самата компания да получи усещане за това, с което се е заела.

- С какви предизвикателства се справят компаниите, въвеждащи BI решение?

Има предизвикателства от различен характер.

Въвеждането на BI кара компанията да се вгледа по-детайлно в процесите си и да обмисли правилата за измерване на производителността. Стандартизирането на процесите е едно от най-големите предизвикателства, но и едно от големите преимущества след внедряването.

Също така използването на BI позволява въвеждането на правила за проверка на качеството и изчистване на данните. Както казват анализаторите от Gatner „Няма организация в света, която да няма проблем с чистотата на данните си!”, което е предизвикателство за всяко едно внедряване.

Апетитът към BI идва, след като вече е опитан веднъж. Компанията трябва да е наясно, че внедряването не е еднократен процес, а се надгражда непрекъснато. Всичко това налага компанията да осигури време и ресурси.

- Каква е връзката между между BI и CFO и защо управлението на компаниите има нужда от този тип решения - през призмата на CFO?

Има много аспекти по тази тема. Компаниите обикновено първо искат да мерят парите и наблюдават поведението им, а те са функция на главния финансов директор. Затова BI инструментите са от ключово значение за него.

Главният финансов директор участва в оперативното управление да компанията и в изготвянето на стратегията . Това, разбира се, налага той да е запознат в детайли с бизнес модела и процесите в компанията, да анализира текущото състояние и да го представя пред изпълнителния директор, борда и акционерите. В тази негова функция той се явява хуманоидната версия на BI софтуера. Така че технологиите на BI се явяват като естествено допълнение и улеснение на неговите функции, автоматизирайки едни от тези функции и оптимизирайки други.

Същевременно възможността за мониторинг на ключови бизнес показатели и автоматизираното известяване и анализ са съществено допълнение в дейността на финансовия директор по управлението на финансовите рискове в компанията.

Друг аспект е концепцията за отговорността. За всички финансови отчети и документи отговорност носи именно CFO. При конвенционалното подготвяне на такива документи има риск от човешка грешка, като отговорността и негативния ефект остават у главния финансов директор. При машинно генериране чрез BI и проследяеми правила се елиминира възможността за грешки в резултат от ръчна обработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 11 години
ОКНе е ли време да се смени статията издадена е на 25 януари, а днес е 7 ФЕВРУАРИКато е ценна информацията, ЗАЩО седи на сайта вече 15 ДНИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Moneyball?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Информацията винаги е била най-ценният актив, независимо криза или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още