IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Морис: България има добри примери за иновативни решения за онлайн разплащания

До 2019 г. потребителите на мобилни телефони и таблети ще извършват 195 млрд. онлайн трансакции годишно, казва директорът "Бизнес развитие" на Mastercard Европа

08:01 | 01.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Matsercard</em></p>

Снимка: Matsercard

- Кои отрасли са най-отворени за такива нововъведения?

- Като цяло всички отрасли са отворени за иновации. Това е начинът да се развиваш – трябва да продължиш да търсиш нови решения, които да отговарят на променящите се нужди на потребителите. Като технологична компания в сектора на финансовите услуги, ние имаме страст към развиването на иновации и постоянно се стремим да разработваме и тестваме нови решения за плащане, за да дадем възможност за сигурно и безопасно пазаруване на нашите картодържатели, когато, където и както и да искат да плащат.

- Как могат потребителите да бъдат мотивирани да използват повече дигитални плащания?

- Както бе споменато в проучването на Mastercard за силата и въздействието на иновациите, има различни видове профили на потребителите: нетърпеливи новатори, които страстно се вълнуват от новите технологии; последователи – тези, които искат първо да видят технологиите в действие и след това да последват промените; и консерватори – хора, които не са готови наистина да се променят и развиват.

Сред основните акценти на проучването, които трябва да споменем, са, че в България потребителите новатори, които са нетърпеливи застъпници за технологиите и искат дигитални иновации сега и веднага във всички области на живота, са цели 20%.

- Какви са плановете на Mastercard за България през 2017 г. в областта на иновациите?

- Както знаете, наскоро обявихме, че Masterpass скоро ще стартира в България и това ще бъде крайъгълен камък за потребителите тук. Masterpass е глобална услуга за дигитални разплащания, която дава възможност на потребителите да получават от банката си услуга за извършване на бързи, лесни и сигурни дигитални плащания – чрез различни устройства и канали – навсякъде, където желаят да пазаруват: онлайн, в мобилно приложение, а сега и в магазина, с възможностите за безконтактни плащания.

Потребителите могат да съхраняват на едно удобно и безопасно място цялата информация за плащанията, включително данните за картите, както на Mastercard, така и на други платежни системи, информация за доставката и предпочитанията си за плащане. Masterpass използва най-съвременните методи за сигурност при разплащанията, включително мрежова токенизация, която гарантира защитата на реалните данни за картата. Тази услуга прави Mastercard първата и единствена мрежа, която предоставя многоканална, изцяло цифрова платежна услуга за банките - издатели на карти, за търговците и за потребителите.

- В САЩ се предлага технология за безконтактно плащане чрез преносими устройства. Кога можем да очакваме нещо подобно и в нашата страна?

Не можем да коментираме бъдещи решения, но както знаете, наскоро стартирахме мобилните плащания в България – за първи път на Балканите. Потребителите могат да плащат с мобилните си телефони на всеки ПОС-терминал, който приема безконтактни плащания. Всички банки в България издават безконтактни карти.

От 1 юли 2015 г. всички новоинсталирани ПОС-терминали в България са безконтактни, а до 2018 г. всички ПОС-терминали в страната трябва да бъдат надградени, така че да могат да приемат безконтактни плащания. За сравнение, крайният срок за Европа е 2020 г. Разширяването на инфраструктурата за безконтактни плащания е от съществено значение за развитието на мобилните плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още