IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска по-нисък таван за „зелените“ агросубсидии след 2014 г.

Според земеделските експерти 30% от общите плащания в земеделието е трудно да се насочат само за екологични цели

16:35 | 23.11.11 г.
България ще иска по-нисък таван за „зелените“ агросубсидии след 2014 г.

България определя като непосилно усвояването на 30% от земеделските субсидии след 2014 г., предвидени да се използват за агроекология и биоземеделие.

Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие при днешното представяне на българската позиция по бъдещата селскостопанска политика на Европейския съюз в периода 2014-2020 година. 

Предложението на Европейската комисия е 30% от бюджета на всяка държава-членка да отива за дейности, свързани с опазване на околната среда, но това се определя като твърде висок таван от българските експерти. Основният мотив е, че България все още не е подготвена да развива подобно земеделие, още повече, че европейското законодателство поставя изискване всяка година площите с биокултури да нарастват със 7 на сто.

В предстоящите преговори по новата селскостопанска политика българската страна ще настоява и за по-висок таван на годишните субсидии, които едно стопанство може да получава. Предложението на ЕК е този таван да бъде 150 хиляди евро за 2012 г. и при неговото надвишаване стопаните да бъдат санкционирани чрез намаляване на евросубсидиите.

Според експертите в земеделието таванът от 150 хиляди евро е нисък и затова се надяват в предстоящите дискусии да се постигне баланс в исканията на отделните държави-членки.

На депутатски въпрос за какъв таван България би настоявала министър Найденов отговори, че вероятно най- подходящо е той да бъде около 500 хиляди евро. Министърът обаче уточни, че преговорите в ЕК предстоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още