IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се вариант за компенсиране на общините с орязани европроекти

Финансовото министерство търси начин да обезщети общините, чието финансиране беше намалено по вина на администрацията

18:18 | 16.12.11 г.
<p>
	Най-много проекти бяха насочени за ремонт на улици и площади в малките общини.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Най-много проекти бяха насочени за ремонт на улици и площади в малките общини. Снимка: БТА

Министерството на финансите търси механизъм за компенсиране на общините, чието финансиране по европейските програми беше орязано заради административни пропуски. Това е съобщил министърът по европейските фондове Томислав Дончев при срещата на министрите със сдружениението на общините, провела се в рамките на правителственото заседание в Пловдив.

На въпроса на кмета на община Калояново Александър Абрашев дали са предвидени подобни обезщетения, министър Дончев е обяснил, че идеята за създаване на фонд е обсъждана с финансовото министерство, но за момента няма решение на Министерския съвет.

Проблемът с финансовите корекции за общинските проекти лъсна още преди две години, когато поради нормативни и процедурни пропуски не бяха признати немалко разходи по изпълнението на тези проекти. 

Самият финансов министър Симеон Дянков е заявил по време на заседанието, че се разработва методология за евентуално обезщетяване, но преди това трябва да се отговори на въпроса "кой решава дали финансовата корекция е предизвикана от грешка на централната власт или от грешка на общината“, се вижда от стенограмата на срещата с общините, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Томислав Дончев е припомнил, че корекциите по договорите на общините са в размер на 36 млн. лв., като най-големият проблем е за общини, които трябва да връщат субсидии, чийто размер се доближава до годишния им бюджет.

Финансовият министър е потвърдил, че ще има компенсация на общините, но само ако се докаже, че процедурните нарушения са по вина на администрацията.

„Моите експерти имат някои предложения, допълнителни към идеята на министър Дончев за това обезщетяване, така че по това се работи. Поне досега сме имали многократни разговори с министър Дончев, защото това наистина е нещо, което той има интерес да се реши. Засега поне става въпрос за сравнително малък брой общини, които попадат в тази категория“, заключава още Симеон Дянков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още