IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев обещава експертна помощ на място при изпълнението на европроекти

Оперативните програми със сходен характер след 2014 г. ще се слеят и ще бъдат най-много шест

17:04 | 12.01.12 г.
<p>
	Министърът поа еврофондовете не очаква провал на общински проекти, породени от евентуални финансови проблеми &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министърът поа еврофондовете не очаква провал на общински проекти, породени от евентуални финансови проблеми    Снимка: БТА

В следващия програмен период от 2014 г. до 2010 г. ще има по-засилено експертно присъствие на място, което се прилага в редица европейски държави и е важно условие за подпомагането на бенефициентите при изпълнението на проектите им. Това съобщи министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев по повод обсъжданите правила за работа, които ще бъдат прилагани при усвояването на европейските средства след две години.

Активният диалог с бизнеса и неправителствените организации по организацията на бъдещите оперативни програми е в ход, като за утре е насрочена среща с представителите на неправителствените организации." Целта е да откроим проблемите и да очертаем посоките за съвместна дейност, така необходима за развитието на публичночастното партньорство при реализацията на евросредствата, където до този момент се отбелязва изоставане", припомни Дончев.

Със сигурност броят на оперативните програми след две години ще бъдат по-малко от сегашните, като тези със сходен характер ще се слеят, така че да имаме най-много 5-6 програми, обясни още министър Дончев. Въпреки че отделни браншове са настоявали България да има програми, конкретно насочени за подпомагане на образовантието, туризма или енергетиката, министърът защитава позицията, че тези сектори могат ефективно да усвояват евросредства и без да се администрират от специално създадена програма.

При разработването на новото законодателство, свързано с еврофондовете след 2014 г., България ще разчита на експертната помощ от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, с които в края на месеца ще бъде подписано специално споразумение.

Двете финансови институции ще подпомагат българската администрация при изработването на бъдещата реформа във ВиК сектора и при експертизите, необходими по изработването на схемите за подпомагане в областта на транспорта и регионалното развитие през следващия програмен период. България ще плати за тези консултации със средствата за техническа помощ, заделени от еврофондовете по сегашните оперативни програми.

До края на годината министър Дончев очаква да бъде готов и проектозаконът за управление на европейските фондове. Самите преговори на България с Европейската комисия по рамката за европодпомагането до 2010 г. се очаква да приключат в средата на 2013 г.

Дончев още веднъж изрази оптимизъм по сегашните темпове на усвояването на средствата. Целта, която лично той си поставя, е до края на годината да бъдат договорени 90% от ресурса по всички програми и да бъдат изплатени 38-40% от субсидиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още