IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет месеца е договорена една четвърт от целия бюджет на програма „Рибарство“

Одобрените средства достигат 50 млн. евро, отчете мониторинговият комитет на европрограмата

16:29 | 23.05.12 г.
<p>
	<em>Развитието на рибарските пристанища е сред приоритетите при еврофинансирането </em>&nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Развитието на рибарските пристанища е сред приоритетите при еврофинансирането     Снимка: БТА

За пет месеца Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е успяла да договори проекти за близо 50 млн. евро, съставляващи 49% от общия бюджет, планиран да се усвои до края на 2013 г. В края на миналата година договорираните средства са били едва 23,91 %.

Това беше отчетено на днешното заседание на мониторинговия комитет на програмата, който се провежда два пъти годишно. На заседанието присъства и представителят на Европейската комисия Стефанос Самарас, експерти от агенцията, представители на местните инициативни рибарски групи и браншови организации.

Към края на май в агенцията са постъпили 238 проекта, 100 от които вече имат подписани договори. Изплатените субсидии са по 58 проекта, като общата сума на преведените субсидии надхъврля 13,7 млн. евро, съставляващи 13,6% от целия бюджет. В края на миналата година делът на изплатените средства е бил едва 7,2%, припомнят от агенцията.

Поради слабото усвояване на средствата през първите три години от 2007 до 2009 г. Еврокомисията отписа 4 млн. евро от бюджета на българската програма.

В резултат на това от 106 679 609 млн. евро бюджетът намаля на 101 168 996 млн. евро.

На днешното заседание комитетът одобри и новите приоритети за усвояване на евросредствата. Най-голям ресурс от 48 млн. евро се разпределя за инвестиции в преработвателните предприятия и фермите за аквакултури. За развъдниците и другите рибни стопанства субсидиите ще бъдат в размер на 8 млн. евро.

Близо 22 млн. евро ще се използват за развитието на местните рибарски общности. На заседанието бяха представени и дейностите, заложени в екшън плана за ускореното приключване на програмата.

През следващите месеци ще се предприемат и действия за по-голямата информираност при кандидатстването по програмата. Планирани са семинари, информационни дни и редовни среща с представители на местните инициативни рибарски груби и браншови организации от сектор “Рибарство”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още