IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече са договорени половината от евросредства в рибния сектор

Изоставането по оперативна програма „Рибарство“ е преодоляно в рамките на половин година

11:56 | 11.07.12 г. 1
<p>
	<em>С евросредствата се очаква да бъдат модернизирани редица рибарски пристанища по морето</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

С евросредствата се очаква да бъдат модернизирани редица рибарски пристанища по морето        Снимка: БТА

Оперативната програма „Рибарство“, по която страната ни за първи път не успя да усвои предвидените евросредства за първите три години от членството в ЕС, вече е наваксала изоставането и облелязва сериозен напредък, съобщи за Investor.bg изпълнителният дирекстор на агенцията по рибарство Драгомир Господинов.

Към началото на юли са договорени над 101 милиона лева, което е почти половината от бюджета, предвиден да се усвои до края на 2013 г. През първия програмен период планираните субсидии са в размер на 101,1 млн. евро.

Само преди половин година одобреният ресурс по програмата достигаше около 30%, припомниха експерти.

Добро темпо се отчита и при изпълнението на проектите. Към началото на юли агенцията е изплатила над 30,6 млн. лв., от които най-много са отишли за инвестиционни проекти в областта на преработвателния сектор и предприятията за аквакулртури.

Усвояването на средствата беше ускорено и след въвеждането на гаранционнна схема през миналата година, благодарение на която банките започнаха да кредитират фирмите с одобрени проекти по програма „Рибарство“, припомни неотдавна зам. министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Гаранционният фонд беше създаден чрез финансов инженеринг, пренасочващ 15,1 млн. лв. от програма "Рибарство" за съответното гарантиране на заемите за бизнеса.

По този модел министерството на земеделието впоследствие създаде и гаранционен фонд за кредитиране на одобрени проекти от програмата за селските райони, припомни още Димитров.

Към началото на юли агенцията по рибарство е одобрила проекти за над 33 млн. лв. само за преработвателния сектор. Над 41,1 млн. лв. са одобрените инвестиции за развитието и на местните рибарски общности, които ще се използват за подобряване на инфраструктурата в пристанищата.

За последните два месеца агенцията значително облекчи и процедурите за кандидатстване по програмата, които бяха разписани с промени в съответните наредби. В тази връзка очакваме да се активизират инвестициите в аквапроекти, насочени за опазването на подводната флора и фауна, обясни още Драгомир Господинов.

Въпреки че акваекологичната мярка беше отворена в началото на миналата година, досега има подаден само един проект на компанията „Булаква фиш“. С нормативните промени се очаква интересът да нарасне.

Ресурсът, заделен за опазването на подводната флора и фауна, възлиза на 3,7 млн. лв., поясниха експерти от агенцията. Изискванията към кандидатите са в рамките на пет години да прилагат определени дейности, които да подобряват условията за развъждане на изчезващи видове риби, аквакултури и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 05.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
Голяма хвалба за най-смешната програма: договорени половината пари към края на програмния период.(И основно за рязане за скраб).Циркаджии....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още