IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За половин година скоростно са одобрени 30% от парите за рибарство

Почти пред изчерпване е бюджетът за развъдници и ферми за аквакултури

11:49 | 27.08.12 г.
<p>
	<em>Най-бързо се усвояват евросредствата за развъдници и ферми за аквакултури</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Най-бързо се усвояват евросредствата за развъдници и ферми за аквакултури      Снимка: БТА

За половин година администрацията в агенцията по рибарство е успяла да одобри още 30% от бюджета по оперативна програма „Рибарство“, с което е стопила до голяма степен изоставането, отчетено през миналата година, съобщи за Investor.bg директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов.

Докато в края на декември 2011 г. страната ни отчете едва 20-процентно одобрение на предоставения ресурс за седемгодишния период, към средата на август вече са парафирани договори за над 102,8 млн. лв.,съставляващи 52% от седемгодишния бюджет, сочи статистиката.

В края на миналата година България беше наказана от Брюксел поради слабото усвояване на средствата в периода 2007- 2009 г. и трябваше да върне около 8 млн. евро неизразходван ресурс.

След продължителни преговори с Еврокомисията администрацията успя да намали тези средства до 4 млн. евро, като остатъкът беше прехвърлен за създаване на гаранционен фонд, който да отпуска съответните обезпечения пред банките за фирми без кредитна история, които имат одобрени проекти по програмата, припомниха експерти.

В резултат на създадения гаранционен фонд и благодарение на нормативните промени, насочени към облекчаване на процедурите за кандидатстване, бизнесът усети значително улеснение при подготовката и при одобрението на 

проектите, довели до раздвижването на програма „Рибарство“, коментира Драгомир Господинов.

Договореният бюджет по програмата, който се очаква да бъде усвоен до края на 2013 г., възлиза на около 105 млн. евро. Целта на администрацията е по възможност бизнесът и рибарските сдружение по места да преодолеят изоставането по подготговката на проектите, така че страната ни да се нареди по усвояемост на евросредствата до останалите морски държави, членки на ЕС като Гърция, Италия и др.

На този етап най-бързо се усвоява ресурсът за производствени инвестиции в аквакултури, където бизнесът получава субсидиране за изграждане на развъдници за сладководна риба, миди и други аквакултури. Подготвя се предложение за прехвърляне на неусвоен ресурс от други мерки и ако то бъде прието на мониторинговия комитет по програмата, насрочен за есента на тази година, предприемачите ще могат да разчитат на допълнителни средства, съобщи още шефът на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още