IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавен фонд "Земеделие" финансира риболюпилня с 1 млн. лв.

Средствата са предоставени по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”

10:41 | 18.03.13 г.
Държавен фонд "Земеделие" финансира риболюпилня с 1 млн. лв.

Държавен фонд "Земеделие" изплати близо 1 млн. лв. авансово за изграждането на риболюпилня за интензивно отглеждане на костурови и други деликатесни видове риба. Средствата са предоставени по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР), съобщиха от фонда.

Общият размер на финансовата помощ е 1, 92 млн. лв., а самият проект възлиза на над 3 млн. лв.

От съобщението на ДФ "Земеделие" става ясно, че са изплатени още близо 1,67 млн. лв. по общо пет проекта от програмата за развитие на сектор „Рибарство”. Три от тях са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”.  Два проекта са по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности”.

Така например бенефициент от Созопол, който вече има изградено мидено стопанство, е закупил корабче за обслужване на фермата и машина за първична обработка на готовата продукция. Размерът на безвъзмездната финансова помощ на бенефициента е близо 139 хил. лв.

Друг бенефициент е подпомогнат с авансово плащане от малко над 422 хил. лв., за да започне строеж на комбинирано рибно стопанство за отглеждане на европейски сом и шаран. Общият размер на инвестицията е 1,4 млн. лв., от които 845 хил. лв. - безвъзмездна финансова помощ.

Припомняме, че конкретната мярка от ОПРСР е инвестиционна и се финансира от Европейския фонд за „Рибарство” (ЕФР). Субсидията покрива до 60% от одобрената инвестиция, от които 75% са европейски средства, а 25% - доплащане от държавния бюджет.

ДФ „Земеделие” е изплатил и близо 147 хил. лв. на два проекта по мярка за постоянно прекратяване на риболовни дейности. Мярката има компенсаторен характер и се финансира от ЕФР и националния бюджет в съотношение 85% към 15%. Безвъзмездната помощ покрива 100% от целия размер на одобрената инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още