IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 42 хил. са заявленията за личен асистент в Агенцията за социално подпомагане

Към 8 юни броят на обслужваните хора с увреждания, с ограничения или в невъзможност за самообслужване е 14 133, от които 3 049 са деца

18:15 | 22.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Над 42 хил. са заявленията за личен асистент в Агенцията за социално подпомагане

Общо 42 053 заявления за личен асистент са подадени в Агенцията за социално подпомагане към 8 юни, съобщават от Агенцията.

С разрешение на Управляващия орган на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" няма да се обявява втори етап на приемане на заявления от кандидати да бъдат личен асистент и потребители на услугата по проекта "Нови възможности за грижа".

Към 8 юни 2015 г. броят на обслужваните от проекта хора с увреждания и хора с ограничения или в невъзможност за самообслужване е 14 133, от които 3 049 деца.

Индикативният показател, заложен в проекта, е за около 12 000 потребители.

При отпадане на някой от потребителите от проекта на негово място се включва поредният класиран от чакащите.

От Агенцията смятат, че нов прием на заявления само ще увеличи броя на чакащите, тъй като финансовият ресурс по проекта е разпределен.

Нуждаещите се от подобна услуга могат да получат личен, социален, домашен или здравен асистент и чрез обявената процедура за пряко предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот", също по Оперативната програма.

Общият бюджет, предвиден за финансиране на новите социални услуги за общини, е 150 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още