IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След една година нов кораб ще маркира плавателния път по Дунав

Измерванията на плавателния съд ще актуализират навигационно-пътната обстановка на реката и ще намалят транспортните разходи на корабите

10:26 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Изпълнителна агенция &bdquo;Проучване и поддържане на р. Дунав&ldquo;</em></p>

Снимка: Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“

Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ сключи договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав. Плавателният съд е на стойност 5,150 млн. лева без ДДС и ще се изпълни по проект “FAIRway Danube”, финансиран по Механизма за свързване на Европа.

Корабът трябва да се построи до една година, информират от агенцията.

Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци.

С резултатите от дейността на плавателния съд ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.

Максималното му газене ще бъде до 1,4 м, минималната скорост – не по-малка от 18 km/h, с капацитет на товари от 15 тона и възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от осем човека.

Основната цел на проекта “FAIRway Danube” е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Той ще подпомогне адаптирането на плавателния път към конкретните условия, което ще доведе до подобряване на условията за корабоплаването във вътрешно-водните пътища.

Особено в по-широкия Долен Дунав е необходимо извършването на интензивни измервания за определяне и маркиране на възможно най-добрия плавателен път, който да позволи преминаването на плавателни съдове с по-голямо газене, съответно и намаляване на транспортните разходи, посочват от агенцията.

В рамките на същия проект ще бъде доставен и проучвателен кораб и девет броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав.

Проектът се изпълнява в рамките на договор за безвъзмездна финансова помощ, съфинансиран от Европейския съюз чрез Механизма за свързване на Европа. Партньори и бенефициенти са България (ИАППД), Австрия (Via donau), Словакия (ARVD), Унгария (OVF), (NIF), Хърватия (AVP) и Румъния (ACN), (AFDJ).

Бюджетът на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ в проекта е над 7,018 млн. евро, като източници на финансиране са Механизмът за свързване на Европа – 85%, а с национално съфинансиране са осигурени 15%. Периодът на изпълнение е от  юли 2015 г. до юни 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още