IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors ще плати 320 млн. евро за дела от 7% в Peugeot

Съюзът между двете компании ще бъде в сила 10 години с автоматично подновяване на срока на всеки 3 години след това

12:34 | 06.03.12 г.
General Motors ще плати 320 млн. евро за дела от 7% в Peugeot

Американският автомобилен гигант General Motors ще плати 320 млн. евро за закупуването на 7% от акциите на втория по големина автопроизводител в Европа - френската Peugeot SA, осъществявано в рамките на обявения от двете компании съюз, става ясно от съобщение на GM, изпратено до американската Комисия за ценните книжа и борсите и цитирано от РИА Новости.

Сформирането на съюза бе обявено през миналата седмица.

Чрез придобиване на 7% от акциите в Peugeot американският автопроизводител се превръща във втори по големина акционер след семейство Пежо.

На свой ред френският концерн възнамерява да увеличи капитала си до с 1 млрд. евро чрез допълнителна емисия на акции, като настоящите акционери ще имат предимство при закупуването им.

FFP, една от инвестиционните компании на семейство Пежо, вече съобщи, че най-големият акционер във френския автопроизводител планира да придобие половината от емитираните акции, отбелязвайки, че размерът на инвестицията на GM ще бъде 335 млн. евро.

Първоначалният период, в който ще действа съюзът между двете компании, е определен на 10 години с автоматично подновяване на срока на всеки 3 години след това.

Компанията посочва редица условия, при които съюзът може да бъде прекратен преди края на срока по споразумението.

Това може да стане, ако конкуренти на General Motors пряко или косвено придобият 10% и повече от акциите на Peugeot, както и ако делът на семейство Пежо в компанията падне под 15%, а същевременно една от конкурентните компании притежава 5% и повече от акциите на френския автопроизводител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още