IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Toyota в Китай спадат драстично

Японските производители на коли вероятно ще изгубят голяма част от пазарния си дял заради островния спор между двете държави

09:30 | 11.10.12 г.
Продажбите на Toyota в Китай спадат драстично

Японските производители на автомобили съобщават за рязък спад в продажбите си на територията на Китай, съобщава Ройтерс.

Яростни протести и приканване към бойкоти на японски продукти в цял Китай започнаха още от средата на месец септември. Тогава Япония национализира два от източните острови на Китай, като ги купи директно от техните частни собственици.

Toyota Motor Corp съобщи вчера, че продажбите й в Китай са спаднали с 48,9 % през септември, спрямо същия период на миналата година. Същевременно Honda информира за 40,5 % спад в продажбите на същия целеви пазар.

Но тези два производителя не са единствените, които отчитат по-малко продажби. Автомобилният производител Nissan също се включва в тяхната група с 35,3% спад на продажбите в Китай за същия период.

Suzuki Motor Corp също потвърди за 42,5 % по-малко доставки към дилърите си в азиатската страна за септември т.г, спрямо същия месец на 2011 г.

„Фабриките работят все по-малко, а доставките и продажбите не вървят въобще“, казва Кожи Ендо, анализатор в Advanced Research Japan.

„Немските и южнокорейските производители на коли ще превземат пазарния дял на пазара на автомобили в Китай, който до този момент са си извоювали японските компании в бранша“, допълва той.

Докато уличните протести леко са се успокоили, Китай вече е изпратила свои патрулиращи кораби в областта на тези спорните острови, които вече са част от официалната територия на Япония. Вероятно това ще донесе нови протести, но този път от страна на Токио срещу Пекин.

Анализатори коментират че продажбите на японски автомобили, които в момента държат 20% от китайския пазар на коли, вероятно ще продължат да спадат. Особено ако дипломатическите взаимоотношения между двете страни се обтегнат още повече.

Toyota и двата й партньора на територията на Китай са успели да продадат едва 44 хил. коли през септември, сочат официални данни, представени от говорителя на японския концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още