IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мудната администрация – основен проблем за американския бизнес у нас

Приоритет за чуждите инвестиции в България вече са енергетиката и високите технологии

14:48 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мудната администрация – основен проблем за американския бизнес  у нас

Мудността на държавна и общинската администрация е основна пречка за навлизането на чуждите инвестиции в България. Такава позиция изразиха пред журналисти днес Скот Позил, търговско аташе на САЩ у нас, и Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Макар че работата на съдебната власт и корупцията са „обичайните заподозрени“ като пречка пред инвеститорите, през последните 2-3 години може да се каже, че те отстъпват пред липсата на активност на администрацията и пред дългите процедури за получаване на разрешителни и на лицензи, посочи Валентин Георгиев.

Въпреки кризата интересът на фирмите, членове на камарата за развитие на бизнес в България, се увеличава. Нараства и интересът на държавните и стопански структури към дейността на камарата, посочи Стефан Иванов, вицепрезидент на камарата и представител на Citibank в България.

Валентин Георгиев препоръча държавата да свиква няколко пъти годишно консултативни съвети с представители на големите инвеститори, на които в работен порядък да се уточняват проблемите пред тях и начините за тяхното решаване. Министър Росен Плевнелиев е изразил наскоро одобрение на тази идея, посочи Владимир Георгиев.

Три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 15 години, съобщи Иванов. Тази година се навършват 15 години от създаването на тази бизнес организация.

Приоритет за чуждите инвестиции в България са енергетиката и високите технологии. Банките и покупката на имоти вече са изчерпани като възможности за навлизане на големи чужди капитали, смятат в камарата.

Икономиката на страната няма да пострада ако бюджетният дефицит достигне 4% от БВП, смята Стефан Иванов. По думите му страните от Еврозоната имат среден бюджетен дефицит от 6% от БВП, а България има и предимството на нисък външен дълг, в рамките на 15% от БВП, и винаги може да потърси външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още