IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Никой няма да се подпише под проект като Бургас – Александруполис

Премиерът изтъкна необходимостта от международна екологична оценка

14:50 | 12.06.10 г.
Борисов: Никой няма да се подпише под проект като Бургас – Александруполис

Ден след като заяви, че България се отказва от проекта за изграждане на петролопровода "Бургас – Александруполис", а правителствената пресслужба го опроверга, премиерът Бойко Борисов коментира в Благоевград темата.

По думите му в случая става въпрос за това да има международна екологична оценка, тъй като трасето на петролопровода попада в зони от Натура 2000. Днес зам.-министърът на външните работи Марин Райков също коментира, че окончателното решение за реализацията на петролопровода ще бъде взето след оценката за въздействието върху околната среда и всички необходими анализи.

„Убеден съм, че никой няма да си сложи подписа под такъв проект, разбира се, безспорен факт е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито се прави нещо по този проект", заяви Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Според него нежеланието на хората от региона е основен фактор за проекта. "Искате ли да отидем в Бургас и да попитаме хората дали искат всеки ден да влиза танкер по време на туристическия сезон? За мен е важно какво мислят българските граждани", каза премиерът.

"Инвестицията е 1 млрд., ние трябва да участваме с 330 млн. лв. От кое перо да извадим парите, за да ги дадем за проекта "Бургас – Александруполис", попита Борисов.

По отношение на АЕЦ "Белене" той заяви, че ако се намери финансиране и ясна схема няма пречка пред изграждането на централата.

"В момента имаме 2 млрд. изхарчени и един гьол", заяви премиерът и попита хвърляне на бомба ли е, че е казал истината на посланиците от ЕС и на всички българи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още