IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки ВЕЦ-ове спират работа заради недостиг на вода

В област Монтана ВЕЦ "Смирененски" спира да произвежда ток, а ВЕЦ "Огоста" работи на икономичен режим

17:47 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Малки ВЕЦ-ове спират работа заради недостиг на вода

От горещините през август нивата на язовирите в област Монтана спадат бързо и това е причината от утре да спре производството на електроенергия ВЕЦ „Смирненски", която се намира на стената на едноименния язовир в община Брусарци, съобщи управителят на поделението на фирма „Напоителни системи" в Монтана Красимир Петков. 

По думите му централата работеше на пълна мощност от средата на март досега. Тогава количеството на водата в язовира достигна 7,5 млн. куб. метра и той започна да прелива. Сега във водохранилището са събрани едва 3,5 млн. куб. метра вода, които не стигат за производство на ток.

В язовир „Огоста" има наличие на 290 млн. куб. метра вода при максимално възможен обем от 510 млн. куб. метра, посочи още Красимир Петков, цитиран от БТА.

Затова най-голямата в Северна България ВЕЦ „Огоста", която се намира на стената на язовира, работи на "икономичен" режим - по 8 часа в денонощие. За последните три месеца нивото на язовира е спаднало с над 50 млн. куб. метра, казаха още от „Напоителни системи" в Монтана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още