IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: Фирмите от България и Румъния трябва да си сътрудничат повече

Сега стокообменът между България и Румъния надхвърля 1 млрд. евро, но потенциалът е по-голям, смята президентът

14:27 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов: Фирмите от България и Румъния трябва да си сътрудничат повече

По време на сегашната криза в много по-голяма степен се налага да се засилят икономическите контакти между българския и румънския бизнес. Това каза президентът Георги Първанов при откриването на бизнес форум, организиран от БТПП във връзка с официалното посещение на румънския президент Траян Бъсеску в София.

Първанов посочи, че търговският стокообмен между двете страни в момента възлиза на 1,16 млрд. евро годишно, но потенциалът е много по-голям.

По думите на Първанов икономическата стабилност и стимулиращата данъчна рамка правят България добро място за инвестиции. Според него особено важно е да се развива инфраструктурната мрежа между двете страни и освен Дунав мост 2 да се реализират и други инфраструктурни намерения.

С голям потенциал са бъдещи хидроенергийни проекти на река Дунав, допълни президентът Първанов.

Трябва да създадем рамка за стимулиране на икономически обмен между двете страни, каза от своя страна, румънският държавен глава. По думите му националният капитал на двете страни не е толкова голям, за да осъществява огромни инвестиционни проекти, но с обединени възможности могат да се реализират големи такива в трети страни.

Румънският президент наблегна на значението на т. нар. Дунавска стратегия за икономическо развитие на дунавския регион. Той посочи, че Румъния осигурява политическа подкрепа за развитието на румънския бизнес в България, както и на българския в Румъния.

В изказването си на днешния форум председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че напоследък има не малко румънски фирми, които се регистрират в България, заради по-благоприятното данъчно облагане. Според Симеонов икономиките на двете страни са по-пазарно ориентирани от тези на страните от Западна Европа.

Председателят на румънската търговско-промишлена палата Михаил Власов обърна внимание на необходимостта от създаване на съвместни предприятия между български и румънски фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още