IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още обмислят с колко да глобят фирмите, произвели колбаси със соя

За втори път искат да променят стандарта „Стара планина” в рамките на няколко дни, предлагат каймата да е само от прясно месо

17:24 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Още обмислят с колко да глобят фирмите, произвели колбаси със соя

Още не е ясно какви ще са глобите за трите фирми, в чиито колбаси по стандарт „Стара планина” беше открита соя. От ДВСК ще направят предложение какви да бъдат паричните санкции за тях, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след среща с ръководствата на животновъдните организации при премиера Бойко Борисов днес, цитиран от пресцентъра на министерството.

Преди две седмици Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта, който трябва да гарантира високото качество на колбасите - КЕН - Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев - Враца, Унимес - Монтана. След повторно изследване в Германия се доказа, че Сами М правят колбаси без соя, а при останалите три фирми бяха намерени минимални количества под 0,1%.

Трите фирми не са вложили соята умишлено, но формално стандартът е нарушен, заяви министърът. Той съобщи, че лицензът за производство на колбаси „Стара планина” вече е върнат на фирмата Сами М.

Обмисля се в стандарта „Стара планина” при производството на кайма да се използва само прясно месо. Така ще бъде стимулирано българското животновъдство, допълни Найденов.

Това е второ предложение за промяна в стандарта. Първото бе да се позволи минимално количество соя в продуктите "Стара планина", срещу което министърът се обяви категорично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още