IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От НАП са поискали 64 задлъжнели фирми да бъдат обявени в несъстоятелност

Общите задължения на фирмите към хазната възлизат на общо 93 млн. лв.

11:20 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
От НАП са поискали 64 задлъжнели фирми да бъдат обявени в несъстоятелност

От началото на 2010 г. Националната агенция за приходите (НАП) е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 64 фирми, които не погасяват своите публични задължения, като дълговете им към хазната възлизат на общо 93 млн. лв., съобщиха от НАП.

Това са дружества, които са канени по няколко пъти да започнат да плащат задълженията си изцяло или на части и въпреки това представителите им не са предприели никакви действия, се посочва в съобщението.

Тази мярка започва да се използва все по-често от публичните изпълнители спрямо всички некоректни клиенти, които не се отзовават на многократните покани, подчертават от приходната администрация.

Законодателството дава възможност на НАП да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които са неплатежоспособни или свръхзадлъжнели. При откриване на несъстоятелност съдът налага запор върху цялото имущество на дружеството, което се осребрява в рамките на производството.

От НАП припомнят, че управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да учредяват нови акционерни дружества, както и еднолични търговци. Освен това търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв. Затова от НАП препоръчват при затруднения фирмите да търсят контакт с приходната администрация.

Предвиждат се редица възможности, чрез които фирмите в затруднения могат да обслужват своите дългове към държавата и да продължат да работят. Всяко дружество може да поиска разрешение за неотложни плащания, което позволява част от постъпващите по запорираната сметка на длъжника суми да останат на негово разположение, за да се разплати със своите контрагенти.

Най-често между 10 и 20% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството в затруднение отиват за погасяване на данъчни или осигурителните дългове, а останалите пари се използват за основната дейност на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още