IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът за кашкавал влиза в сила от днес

Това е третият осъвременен стандарт за производство на млечни продукти по български държавен стандарт, който вече е факт

10:14 | 16.11.10 г. 3
Стандартът за кашкавал влиза в сила от днес

От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14", съобщи БНР.

Според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.

"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко трябва да има срок за узряване 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", обясни Буров.

Припомняме, че това е третият осъвременен стандарт за производство на млечни продукти по български държавен стандарт, след като вече влязоха в сила националните стандарти „Българско кисело мляко” и "Българско бяло саламурено сирене".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Makaveli
преди 13 години
Никой не те задължава да си купуваш от "скъпия" кашкавал. Промяна в цените на останалите кашкавали няма да се наблюдава, но аз примерно с охота бих дал 20лв. за килограм, знаейки какво има в кашкавала, а не да се минавам с 10/кг и да ям китайското сухо мляко с една камара канцерогенни химии и да си отида на 40г. от рак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Forex Master
преди 13 години
Още една прорачна стъпка на пишман "социални инженери"... Много модерно направление в областта на манипулирането на общественото мнение. Доходите падат, а цените на хранителните продукти растат ли растат... Как да го обясним на хората? Ааааа сетих се! Ще го обясним с това че всъщност вече си купуват по-качествени храни!! Ама няма да им казваме че е по БДС, защото няма как политически правилно да им обясним, защо по времето на БДС този продукт са го купували за 2 лева, а сега по времето на демокрацията го купуват за 20 лева без доходите им да са се увеличили 10-кратно?! Ето защо ще обявим стандарта не като БДС, а като "Стара планина".... Речено, сторено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Сега трябва да се помисли за конторол, иначе ще си остане само едно пожелание като резултата ще е само вдигане на цените както стана със стандарта стара планина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още