IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният гаранционен фонд издаде гаранции по 1200 кредита за 2010 г.

Общата стойност на отпуснатите кредити е около 130 млн. лева, като половината от тях са по инвестиционни проекти

13:28 | 22.12.10 г.
Националният гаранционен фонд издаде гаранции по 1200 кредита за 2010 г.

Националният гаранционен фонд (НГФ), който е дъщерно дружество на Българска банка за развитие, издаде гаранции по 1200 кредита на микро, малки и средни предприятия от началото на 2010 година, съобщиха от фонда.

Общата стойност на отпуснатите кредити е около 130 млн. лева, като половината от тях са по инвестиционни проекти.

Фондът предлага две гаранционни програми на банките, опериращи на българския пазар. Чрез първата се издават гаранции на малки и средни предприятия за инвестиционни кредити. За тях могат да кандидатстват стартиращи и вече съществуващи фирми с реална дейност над 1 година. Максималната гарантирана сума за стартиращи фирми е до 250 хил. лева, а за съществуващи фирми - до 500 хил. лв. Гаранциите могат да се се ползват за кредити с до 10-годишен срок.

Втората гаранционна програма е за експортно ориентирани фирми, които желаят да изтеглят оборотен кредит. При тази схема гарантираната сума и за съществуващите, и за стартиращите фирми е до 250 хил. лева, а срокът на гаранцията - до 2 години.

За издаването на гаранциите НГФ има сключени споразумения с 11 търговски банки. Това са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, ПИБ, Банка Пиреос, SG Експресбанк, СИБАНК, Алианц Банк, МКБ Юнионбанк и Интернешънъл Асет Банк. Целта на споразуменията е да улесни достъпа до финансиране, като фондът поема до 50% от кредитния риск, а останалите 50% се поемат от банката.

Националният гаранционен фонд беше учреден в края на 2008 г. За създаването му и за разработването на гаранционните схеми е използван опита на гаранционни фондове от Франция, Австрия, Италия, Белгия и други европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още