IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist Intelligence Unit: България и Румъния със слаб ръст тази година

В България възстановяването ще е бавно след незначителния спад през миналата година, се посочва в анализа

10:44 | 19.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Economist Intelligence Unit: България и Румъния със слаб ръст тази година

Икономиките на България и Румъния ще се възстановят бавно тази година, се посочва в анализ на Economist Intelligence Unit, част от групата, издаваща списание Economist, цитиран от румънската информационна агенция Mediafax.

В България възстановяването ще е бавно след незначителния спад през миналата година, се посочва в анализа. Способността на страната ни за реагиране на кризата бе намалена от фиксирания обменен курс на лева към еврото и необходимостта от водене на по-стриктна бюджетна политика, се посочва в доклада.

Румъния ще регистрира слаб икономически растеж през 2011 г. след спада на брутния вътрешен продукт с 2% през 2010 г. Икономиката на страната е изправена пред строги мерки за бюджетни икономии, съпротивата срещу които може да предизвика нестабилност.

Анализаторите очакват тази година икономически растеж от 3% в новите страни членки на ЕС като Румъния, Унгария, Полша, Словакия и Словения и 3,4% през 2012 г. Прогнозите за инфлацията са на за
равнище от 3,4% през 2011 и от 2,7% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Aко "слабия" растеж на Румъния през 2011 г. се равнява на 3.0%, то какъв ще е българския?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още