IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Велчев: Танов може да е подслушван и след спирането на СРС-тата

Според главния прокурор ако в подслушаните разговори не се съдържа държавна тайна, няма причини да не бъдат огласени

11:20 | 03.02.11 г.
Б. Велчев: Танов може да е подслушван и след спирането на СРС-тата

Главният прокурор Борис Велчев не изключи вероятността директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да е бил подслушван и след като СРС-тата за него са били прекратени, съобщи Dnes.bg.

"Танов е бил подслушван, но СРС-тата са били прекратени предсрочно, тъй като данните не са се потвърдили", посочи Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Ваньо Танов е трябвало да бъде подслушван за максималния период от шест месеца, но телефонът му е контролиран за по-кратко.

"СРС-та трябва да се използват колкото е капацитетът на системата на МВР, за да може заявителят да получава информация в рамките на разумния срок от един – два дни. Системата сега е пренатоварена и информацията се получава в абстрактен вид. Това извращава смисъла на използване на СРС-та", изтъкна Велчев.

"В българското общество има една шизофрения за СРС-тата. От една страна казваме – стига с тези тайни, стига с тези СРС-та, всичко се прави на тъмно, обществото нищо не знае, това е безобразие. От друга страна, когато се изнасят резултати, придобити със СРС, казваме обратното – как така сега ще покажем СРС-та публично", подчерта обвинител номер 1.

"Информацията от специални разузнавателни средства не е свещена крава", каза още той. Според Велчев ако в подслушаните разговори не се съдържа държавна тайна, няма причини да не бъдат огласени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още