IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП с 2,8% ръст през четвъртото тримесечие на годишна база

Експресните данни на НСИ показваха ръст на годишна база с 2,1% през четвъртото тримесечие. Увеличението на тримесечна база е повишено от 1,7% на 2,1%

11:20 | 11.03.11 г. 27
БВП с 2,8% ръст през четвъртото тримесечие на годишна база

БВП е отчел по-бърз ръст през четвъртото тримесечие на 2010 г., като той е възлязъл на 2,8% на годишна база, спрямо експресни оценки за 2,1% ръст, показват предварителните данни на НСИ.

Увеличението на тримесечна база е повишено от 1,7% на 2,1% през четвъртото тримесечие на 2010 г. Това показва, че анюализирано БВП е растял с 8,67%, което е един от най-бързите ръстове на икономиката ни въобще.

Според предварителните данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2010 г. възлиза на 19,962 млрд. лв. по текущи цени и е рекорден тримесечен в историята на България.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2010 г. възлиза на 17 млрд. лв. по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 5,5 процентни пункта през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига до 33,4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 63,3%, което е с 6 процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,5 процентни пункта и достига 3,3% през четвъртото тримесечие на 2010 година.

БВП за 2010 г., получен като сума от тримесечните данни, нараства в реално изражение с 0,2% спрямо 2009 година.

Сезонно и календарно изгладените данни на НСИ показват ръст с 8,4% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2010 г. в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода. Отчетен е и 5,2% ръст на годишна база през тримесечието във финансовите услуги, операциите с недвижимо и движимо имущество и бизнес услуги.

Спад с 10,3% на годишна база през четвъртото тримесечие се отчита в туризма, транспорта и съобщенията.

Ръст с 12,7% отчита колективното потребление, а със 7,2% се увеличават инвестициите в основен капитал. Износът се увеличава със 16% на годишна база, а вносът със 15%.

Темп на прираст на БВП, общо и по компоненти в %
(По средногодишни цени на 2000 г., сезонно изгладени с корекция в разликите в броя на
работните дни)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Тези хора - които искат държавата да продължи да плаща на жепейците да имат 30 000 души персонал и да поддържа въздуховози от един умрял град в друг - да не мислиш, че разбират, че парите за БДЖ идват от техните джобове? Според мен изобщо не могат дори да го осъзнаят това. Същото е положението с болниците-призраци в малките градове, с ранното пенсиониране, с Топлофикация и с какво ли още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
С числеността на МВР се спекулира, защото реално там са Гражданска защита, 112 и куп други служби и всъщност реалният брой на полицаите е сходен със средноевропейския. Спортната зала поне според мен е нужна и за осигуровките малко си противоречиш, защото държавата и сега осигурява държавните служители (от нашите данъци - срещу което между другото съм против), но да речем, че като цяло съм съгласен с духа на това, което казваш. За да се стигне до всеобхватни реформи и орязване на хора, които само подпират столове, обаче е нужен обществен консенсус за това, какъвто в момента липсва.Директен пример - БДЖ. След фалита на Кремиковци и кризата половината от оборота на Товарни превози замина на кино. Общо за цялото БДЖ оборотът е на 75% от това, което беше през 2008 г., персоналът си е останал горе-долу същият - което е ненормално положение. Обществото обаче съгласно е ли е с предложените 20% съкращения? Ми не, навсякъде вчера гледах 75-80% одобрение за стачката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Примерно искаме изхвърляне на хрантутниците от администрацията - окастряне на МВР, премахване на идиотщини като БОРКОР, прекратяване на наливането на държавни пари в Тухлофикация, БДЖ и НКЖИ, изобщо - рязане на разходи!Ама не им стиска да го направят, щото безработицата ще се увеличи и мита за краля-слънце ще рухне. Затова ще си трупаме дефицити и ще мечтаем за ръст на БВП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
Ръст няма!http://***.investor.bg/news/article/113764/332.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 13 години
vzhekoff Това не може да стане с искания, а с действия, както направиха хората от БДЖ. Споразумяха се. Точно за какво и как, не е ясно още, но го направиха. Фактът е че всеки иска много неща, но на протести пред паметника на Цар Освободител и 100 човека не се събират. Това е едно решение, което аз предлагам, за да се осъщяствят част от много исканите ни промени. Другото е както IMRO каза , конкретни предложения и въвеждането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 13 години
Искам няколко прости неща:1. Парите МИ за здраве да отиват за здраве, а не да ми ги събират, а после да ги национализират.2. Искам вместо дефицит, съкращения на държавните разходи, примерно да тръгнем от МВР и администрацията. И ако може да не ми строят излишни спортни зали за по 100М лв.3. Искам реформа на здравно-осигурителната система - не едни да плащаме, а други да ползват. Държавата да си осигурява военните, МВР-то и останалите4. Искам контрол над монополите. Както има ДКВЕР за тока и водата, да има контрол и над цените на други монополи, примерно за течните горива. Апропо - за газа има контрол, а за дизела и бензина - няма...6. Искам да живея както е в нормалните държави, след като си плащам данъците. Не е ли много, което искам ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
А иначе Марияна Коцева вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Не знам точно какво искате - ако се увеличат данъците - лошо, ако се вземе заем от МВФ - лошо, ако се вземе от излишъка - лошо. Вместо да редите ред слюнки, ред сополи, дайте някаква идея за финансиране на бюджетния дефицит, която според вас е "добра". В критиките всички сме много силни, ама ако трябва да дадем предложение за това какво трябва да се прави (вместо това, което се критикува), мълчанието обикновено е оглушително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 13 години
Пичове, аз да ви кажа - миналата година национализираха резерва на касата, т'ва не го броите към "успехите". Очаквам тази година да национализират сребърния фонд. Без друго счетоводно го държат в БНБ, която неявно го източва, плащайки му смешни лихви, а в същото време изплаща на правителството вноска от печалбата си, която дефакто е получена от по-високи лихви на кинтите от този и други фондове. Така че има още творчество да видим. За съжаление май това са последните неопоскани фондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Не, не е вариант, говоря за за БВП по цени от 2000 г., по който се дават данните и към който е приложен дефлатор. Сравнявайки (изглежда) неосъвременените данни по тримесечия и осъвременените целогодишни данни, изглежда има корекция надолу на данните както за 2009 г., така и на първите тримесечия на 2010 г.Изобщо браво на НСИ. Пълен хаос и некомпетентност. Как може основни данни за БВП да се сменят през няколко месеца и показатели да падат и да се качват с половин-една единица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още