IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионираните държавни служители да бъдат освободени, реши кабинетът

61% от придобилите право на пенсия през 2010 г. са останали да работят в изпълнителната власт

14:46 | 30.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пенсионираните държавни служители да бъдат освободени, реши кабинетът

Правителството възложи на ръководителите на административни структури да предприемат действия за прекратяване на служебните и трудовите правоотношения със служителите си, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Целта е да се промени тенденцията в администрациите да работят все повече пенсионирани служители, съобщи пресцентърът на кабинета.

В рамките на 2010 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст са придобили общо 2314 служители по основно щатно разписание, които са 3,2 на сто от реално заетите в администрацията 72 053 души. От тях 61% са останали да работят в изпълнителната власт, което е продължение на тенденцията за постоянно нарастване на броя на работещите пенсионирани служители. Те са били 38,6% през 2008 г. и 47,8% през 2009 г.

Преди седмица финансовият министър Симеон Дянков каза, че 4000 души ще бъдат съкратени от държавната администрация до края на годината

Очаква се въпросите около пенсионирането на служителите в МВР и Министерството на отбраната да има допълнителни дискусии. Военният министър Аню Ангелов посочи, цитиран от БНР, че някои негови служители като летците имат право да се пенсионират на 45 г. като това не означава, че трябва да бъдат лишени от правото на труд. Той не съобщи колко са военните, които вземат и заплата, и пенсия.

Кабинетът е одобрил и първия отчет на Плана за изпълнение на мерките за оптимизация на държавната администрация 2010-2011 г. В него са обобщени данните за свършеното в периода от приемането на плана през юли 2010 г. до февруари 2011 г.

Планът съдържа 572 мерки, от които вече са изпълнени 34,3%. В резултат са закрити девет административни структури, а щатната численост в структурите на бюджетна издръжка е намалена с 2778 бройки.

Забавено е изпълнението при 41,8% от мерките. От тях най-голям обществен интерес представляват мерките, свързани със закриване и преструктуриране на ведомства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
"Той не съобщи колко са военните, които вземат и заплата, и пенсия."Смятайте тея взимат тавана на пенсията на 45 години плюс това вземат и 1000-1500 лева чисто заплата което значи минимум 2000 лева чиста пара месечно за не вършат нищо. Това се казва ***, тея са по-големи *** и от парламента, че са и много пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stasi666
преди 13 години
Крайно време беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още