IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: При преговорите с Русия за газа се върви към успех

Газовата връзка между България и Гърция ще влезе в експлоатация през 2014 г., вместо година по-рано

13:30 | 27.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Борисов: При преговорите с Русия за газа се върви към успех

При преговорите с Русия по новия договор за доставките на природен газ „се върви към успех“, каза премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол, съобщи БТА.

Борисов отбеляза, че у нас се работи много активно в посока на диверсификация на енергийните доставки. Той добави, че по-късно днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД ще подпише меморандум за сътрудничество с компанията Westinghouse.

По думите на премиера, особено важно за нас е изграждането на трансграничен газопровод България - Гърция. За проекта е осигурено финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване в размер на общо 45 млн. евро.

В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Провеждат се и процедури за избор на изпълнител за подробен устройствен план, топографски проучвания, изготвя се технически проект.

Очаква се газовата връзка между България и Гърция да влезе в експлоатация през 2014 година. Този срок е дълъг заради тромавите процедури, през които трябва да се премине, коментира премиерът.

При подписването в края на миналата годината на окончателното споразумение между БЕХ и компанията IGI Poseidon за изграждането на междусистемна газова връзка между България и Гърция беше обявено, че газовата връзка ще е готова в началото на 2013 г. Това значи, че се очертава закъснение от около година. IGI Poseidon е съвместно акционерно дружество на гръцката газова компания DEPA и италианската Edison International.

Бойко Борисов днес отбеляза, че се работи активно и по проекта за газопровода "Набуко" и България е изпълнила всичките си ангажименти по него досега.

Относно газопровода „Южен поток“ премиерът посочи, че по голяма част от въпросите по него  Европейската комисия ще преговаря с руската страна от името на държавите, участващи в проекта.

 

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
И кое е "успех" за нас, че не можах да схвана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още