IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз и ДКЕВР се разминаха във вижданията си за цените на газа

Посредниците при доставките на газ от Русия в бъдеще ще отпаднат

16:06 | 28.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз и ДКЕВР се разминаха във вижданията си за цените на газа

„Булгаргаз“ ЕАД смята, че цената на природния газ би трябвало от 1 юли да се повиши с близо 7% - каквото е предложението на дружеството, вместо с посочените в предварителното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 4,7%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на газовата компания Димитър Гогов по време на днешното открито заседание на комисията.

От Булгаргаз са изчислили, че за първото тримесечие на годината имат недовзет приход от около 80 млн. лв., докато според ДКЕВР такъв няма. Председателят на комисията Ангел Семерджиев увери, че недовзетият приход на компанията за второто тримесечие – какъвто се очертава да има и според ДКЕВР, ще бъде включен при определяне на цената на газа за последното тримесечие на 2011 г.

    

Надценката към продаваното от "Булгаргаз" синьо гориво, определена от ДКЕВР, е само 1,2%, при позволени по закон до 2%, съобщи Семерджиев. Допреди година тази надценка  можеше да достигне 3%.

Към момента просрочените задължения на топлофикациите в страната към Булгаргаз са около 117 млн. лв., като от тях 70 млн. лв. са просрочените текущи задължения на „Топлофикация София“, съобщи Гогов. Той посочи, че ако до септември голямата част (ако не всички) от тези дългове не бъдат платени, дружеството би могло да има затруднения с ликвидността.

В отговор на журналистически въпроси шефът на Булгаргаз коментира, че новият договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво за страната ни „едва ли ще може да бъде сключен до края на годината“. През последната година Димитър Гогов неведнъж подчерта, че се надява  дългосрочният договор да бъде сключен тази година. Както и преди, при преговорите с "Газпром" най-спорен продължава да бъде въпросът за цените на газа.

Другият основен въпрос – за отпадането на посредниците, обаче е решен, и преговорите се водят директно между "Булгаргаз" и „Газпром експорт“, отбеляза Гогов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
За играта на "доброто и лошото ченге" в енергетиката пише още Артър Хейли ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още