IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли поскъпват ток, парно и газ

Поскъпването на тока за битовите потребители е с почти 2%, цената на газа се повишава с 4,7%

13:52 | 29.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
От 1 юли поскъпват ток, парно и газ

Цената на електроенергията за битовите потребители поскъпва средно за страната с малко под 2% от 1 юли, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За битовите абонати на електроразпределителното дружество ЧЕЗ България (обслужващо София и Северозападна България) дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89% - от 0,14437 лв. на 0,14711 лв. без ДДС за киловатчас, а нощната тарифа - с 1,86%.

За региона, обслужван от Е.ОН България, цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92%, а на нощната - с 1,91%.

За абонатите на ЕВН България (обслужващо Пловдив и Югоизточна Българияа) дневната електроенергия поскъпва с 1,9%, а нощната - с 1,95%.

Средното увеличение общо на тока както за бита, така и за малките и средни фирми, е с около 3%, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Той уточни, че по някои от тарифите за малкия бизнес, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се повишава с 4,71% до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, т.е. колкото беше обявено и в предварителното решение на ДКЕВР.

Окончателното решение на регулатора относно промяната на цените на парното в различните градове на страната е близо до оповестените вчера от Семерджиев предварителни данни. В крайна сметка парното в София ще поскъпне с 4,55 на сто, в Русе - с 5,06 процента, в Плевен - с 6,58 на сто. От юли цената на топлоенергията във Варна скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76%, в Бургас - с 5,54%.

В други градове повишението на цената на парното ще е само с около процент. Така в Сливен поскъпването ще е с 0,75%, в Габрово - с 0,94%, във Враца - с 0,53%, в Перник - с 1,44%. Единствено във Велико Търново цената на "топлото" ще бъде намалена - с 2,52%, но и така там топлоенергията продължава да е от най-скъпите в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dimana
преди 12 години
Защо ли ,само на мен ми се струва ,че има минимали увеличения в София град и Софийска област,а в другите части на бг са доста завишени процентите.Нима смятат да си избият загубите пак от всички други общини ,като толерираме отново и отново софиянци,макар ,че най-големите длъжници са именно там.Мисля ,че е доста добра политика е и за държавата все пак София може да събори правителството ,а там всичко е доста по евтино.За сравнение ще ви дам само ,че отдавна дневната тарива на кw/ч за ел. енергия вав Варна е 0,18 ст. докато виждам в София нещата са други там е едва 0,14 ст. Водата тук е 2,15 на кубик докато в София град водата е 1,40ст.Може ли да се сравнят обаче и доходите средния доход е едва 600 лв във Варна докато в София град доходите са над 1000 лв.Не мога да разбера само страха от сваляне на правителството ли е причината там цените да са доста занижени или се цели масово обедняване на другите райони на страната изключая София и Софийска област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
karabache
преди 12 години
*** мафиоти ни управляват и това си е.Овце сме и това си е,не сме като Гърците.Долно просто ,тъпо племе сме.Вдигат тока и газта за да избият неплатените сметки на стотици хиляди потребители,понеже монополистите Булгаргаз и Топлофикация имат несъбрани вземания,и хоп най-лесния начин е да вдигаме цените..И какво?За да не фалирала Софийска топлофикация и още два три помазани града.Тия *** не могат да се оправдават с долара и петрола ,защото долара падна и то трайно и петррола падна трайно.Къде е държавата ?Ми те са държавата и това си е.А ние гласуваме за мазните *** които 20 и кусур години ни стрижат яко.А ебалниците в парламента декларират едни доходи ум да ти зайде.Гласувай простий народе,гласувай за такива като Валентин Николов,цигарения контрабандист в комисия по корупция-Боже,боже пази България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още