IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК пак настоява държавните служители да си внасят сами осигуровките

Непредставителна анкета на камарата показва, че 93% от хората подкрепят идеята държавата и частните работодатели да бъдат равнопоставени при плащането на вноските за пенсия

13:22 | 30.08.11 г. 3
БСК пак настоява държавните служители да си внасят сами осигуровките

Анкета на Българската стопанска камара (БСК) сред бизнеса показва, че 93% от хората одобряват предложението на камарата държавните служители да внасят сами личните си осигурителни вноски, вместо това да става със средства от държавата, съобщиха от камарата.

Едва 6 на сто от запитаните са били против това предложение, а 1% са се затруднили да отговорят. Анкетата няма претенции за национална представителност, но целта й е да провери нагласите на бизнеса по повод искането на камарата да се постигне солидарно участие на всички осигурени лица в социално-осигурителната система на страната.

Проучването на БСК потвърждава направеното предложение за реформа в пенсионното осигуряване, чиято цел е да се преустанови практиката държавата да покрива изцяло осигуровките за пенсия, се посочва в съобщението от БСК.

От камарата припомнят тезата си, че в качеството си на работодател "държавата не внася редовно в Националния осигурителен институт (НОИ) осигуровките за своите работници за разлика от частния работодател, който ако не го направи в срок, дължи лихви за просрочие".

Друг мотив за исканата промяна е, че вноските на държавните служители се поемат изцяло от държавата, т.е. от данъкоплатеца, докато осигуровките за всеки зает в частния сектор се разпределят в съотношение 60:40 между работодателя и работника.

Експертите на камарата припомнят, че веднъж на три месеца от държавния бюджет се внася в НОИ трансфер с дължимите за работещите в администрацията осигуровки, включително за личните осигурителни вноски на служителите. Така един зает в администрацията струва на бюджета примерно хиляда лева, в които влизат заплатата, осигуровките за сметка на работодателя и осигуровките "за сметка" на служителя.

Ако системата се промени, служителят ще продължи "да струва" на бюджета (т.е. на данъкоплатеца) същите 1000 лв., но досегашните "лични осигурителни вноски за сметка на служителя" (които до този момент е поемала държавата) ще бъдат включени в неговата заплата, поясняват от камарата. По този начин заплатата му ще се повиши еднократно, но за сметка на това, служителят ще започне върху тези пари да внася лични осигуровки.

От БСК предлагат осигуровките за държавните служители да се поемат не от републиканския бюджет, а от бюджетите на съответните ведомства, които да превеждат в НОИ дължимите осигуровки всеки месец, в противен случай - да дължат наказателни лихви.

Резултатът от предлаганите промени според камарата е, че бюджетът няма да увеличи разходите си, заетите в обществения сектор ще запазят размера на доходите си, а НОИ ще получава редовно приходи от личните осигуровки на бюджетните служители, което в крайна сметка ще доведе до стабилизиране на пенсионната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Да се задавят, дано, котараците им мазни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Крайно време е тази несправедливост да бъде поправена, но без значение кой е на власт, предпочита да накърни интересите на данъкоплатците и свои избиратели, отколкото да си създава проблеми закачайки се с ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
всичко това е семантика. нали данъкоплатеца плаща така или иначе заплатите на администрацията, не е 'държавата', защото тя не изкарва пари. друг е въпроса, ако не се внасят навременно или изобщо вноските към НОИ и така частните служители де факто осигуряват и държавните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още