IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата от затвор за работодател, който не плаща осигуровки, вече е реална

За първи път социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество постигнаха съгласие за предстоящите законодателни промени

11:03 | 08.11.11 г. 11
Заплахата от затвор за работодател, който не плаща осигуровки, вече е реална

Умишленото невнасяне на осигуровки от работодателите вече ще се криминализира. За това се споразумяха вчера синдикати, работодатели и правителство.

Това е една от мерките срещу сивия сектор, за която се говори отдавна, но за първи път всички социални партньори в тристранката постигнаха съгласие.

За целта ще бъдат направени необходимите промени в Кодекса на труда и в Наказателния кодекс. Предстои законопроектите да бъдат гледани в парламентарната комисия по труда и социалната политика и ако бъдат приети от Народното събрание, работодателите, които не внасят осигуровки на служителите си, ще влизат в затвора. 

Проблемът с некоректните работодатели, които не изплащат възнаграждения и осигуровки на служителите си, ескалира в началото на тази година, когато Главната инспекция по труда (ГИТ) подаде сигнал в прокуратурата за системно неизплащане на заплатите в 11 фирми.

Прокуратурата обаче върна жалбата с мотива, че не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство заради липса на конкретни данни за извършено престъпление. Тогава проверките на социалното министерство  установиха, че 72 фирми дължат 19 милиона лева за възнаграждения на служителите си.

Едно от предложенията на синдикатите за решаване на проблема беше, ощетените работници с неполучени възнаграждения и неизплатени осигуровки да могат с изпълнителен лист да си прибират дължимото, а не да водят дългогодишни съдебни дела.

Предвижданите промени в законодателството обаче се отнасят за умишлено неплатените от работодателите осигуровки. Засега остава отворен въпросът как ще бъдат наказвани онези работодатели, които умишлено неизплащат дължими заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Да се криминализира!Наистина има страшно много хора изгорели от не коректни работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още