IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните проверяват 11 висши чиновници за достоверността на декларираните им доходи

Сред инспектираните са един заместник-министър и зам. областен управител, в чиито декларации е установено разминаване с реалното имотно състояние

14:29 | 23.01.12 г.
Данъчните проверяват 11 висши чиновници за достоверността на декларираните им доходи

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала проверки на 561 висши държавни чиновници, за които след проучване на Сметната палата през 2010 и 2011 г. са установени несъответствия между реалното и декларираното от тях състояние на доходите, движимото и недвижимо имущество. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, предаде БТА.

Към момента са приключили 494 от проверките и по тях са възложени 11 ревизии. Сред проверяваните лица са един действащ заместник-министър, заместник-областен управител, двама съдии в окръжни съдилища, трима председатели на общински съвети, двама заместник-кметове и един член на политическа партия.

Единадесетият е служител в общинска администрация, който не е подал встъпителна декларация по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, информираха от НАП.

Стефанов и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров подписаха днес пред журналисти споразумение за по-добро сътрудничество и обмен на информация между двете институции.

Документът следва препоръките на европейската група за борба с корупцията (GRECO), чиято мисия в България преди три години е отправила редица забележки по повод законодателството и контрола върху организирането и провеждането на изборите, обясни Димитров.

Основната част от препоръките вече са изпълнени с изработването на изборния кодекс и засилването на контролната функция на Сметната палата. С подписаното споразумение ще се подобри обменът на информация, регламентиран да се провежда по закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, и закона за политическите партии, каза Стефанов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още