IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат преференциални цени на горивата заради поскъпването на петрола

Над 1,7 млн. т пшеница е изнесена към края на 2011 г., сочат данните на агроминистерството

13:55 | 30.01.12 г. 6
<p>
	Само за гориво производителите ще плащат по 25 лв. на декар при сеитбата &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Само за гориво производителите ще плащат по 25 лв. на декар при сеитбата     Снимка: БТА

Асоциацията е изпратила запитване до финансовото министерство дали е възможно фермерите да бъдат освободени от задължението да ползват горива със задължителната съставка на биогорива, която допълнително оскъпява бензина и нафтата с около 7-8 стотинки за литър. На този етап все още нямаме отговор от министерството, но ако държавната помощ за акциза се забави или получим отрицателно становище за биогоривата, със сигурност пролетната сеитба значително ще оскъпи бъдещата продукция, заключи Вукадинов.

Фермерите са благодарни, че фонд „Земеделие“ ще изплати субсидиите им за декар обработваема площ до края на тази година, така че да покрият някои от оперативнтите си разходи. Част от производителите ще разчитат и на повишаването на пазарните цени на селскостопанската продукция, което се наблюдава през последните седмици.

„Поскъпването на пшеницата на световните борси трудно ще се окаже влияние върху доходите на българските производители, защото с изключение на големите компании повечето от тях продадоха зърното си още през есента на 2011 г. Дори хората със свободни запаси не реализират добри печалби поради сравнително ниските цени от 280-300 лв. при търговията с пшеница в страната“, допълни Вукадинов.

Добри печалби се постигат единствено от търговията с маслодаен слънчоглед, чиито цени през последния месец достигнаха 720-730 лв. за т при 570-600 лв. през есента на миналата година.

Въпреки добрата зърнена реколта през миналата година износът на пшеница не се движи със същите високи темпове като през 2010 г., сочат данните на Националната агенция по зърното. От произведените 4,5 млн. тона пшеница към края на декември 2011 г. са експортирани малко над 1,7 млн. т. За вътрешно потребление са изразходванималко над 1,1 млн. т.

Наличните количества пшеница в складовете и зърнобазите надхвърлят 1,7 млн. тона, като прогнозите на експертите са, че до нова реколта България ще разполага с близо 900 хил. тона зърно, при условие че в предстоящите месеци не бъде реализиран допълнителен износ, поясниха от службата по зърното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
проблемът ще дойде оттам, че сега като натиснаха селските бензиностанции с нивометрите и връзката с НАП .. бази за гориво ще станат земеделските кооперации и ще стане една...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Forex Master
преди 12 години
Повишението на цените на всички горива и енергоносители е в пряка връзка с безконтролното печатане на долари... Предлагам фермерите да организират протест пред хамериканското посолство с искане Федералния резерв най-сетне да спре да печата пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Аха. И после как няма да карат домати и дини по 5 стинки килограма... *** то грък и цвете са две такива не много свързани понятия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo111
преди 12 години
Нашите са цвете пред гръцките :"В Гърция вече се заговори за опрощаване на банковите кредити на голяма част от земеделските производители.По време на започващото следващата седмица най-голямо изложение за селско стопанство в Гърция - Агротика 2012, се очаква да бъдат коментирани детайли относно опрощаването на банкови заеми на фермери към гръцката банка ATE, Протон банк и други банки."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Що па само земеделците?!?!Искам и аз за моят бизнес субсидии и преференции, егати наглеците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Бруталиш!От нашите данъци плащаме субсидии, за да храним някой си! Та и ДДС-то да си прибират, та да са още по загладили косъма!П.с. Отивам да се регистрирам като земеделски производител. Ще обработвам двора от 200 квадрата на село и ще цуцам по-евтина нафта, която ще препродавам и ще си възстановявам и ДДС-то от нея...Идвате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още